torsdag 28 mars 2024

inloggad som

NanoEcho redo att noteras

|  
|  

Tillstånden är klara och forskningsledare har värvats till NanoEchos pre-kliniska studie som ska genomföras på Sahlgrenska och Östra sjukhuset i Göteborg, samt Skånes universitetssjukhus i Malmö. Därtill har bolaget berett sin notering som försenats av pandemin. 

– Planen är fortfarande att marknadsnoteras i samband med vår pre-kliniska studie. Vår förhoppning är att vi kan sätta igång i sommar, men pandemin har gjort det svårt att planera, eftersom forskningssjuksköterskorna som koordinerar vår studie kallats in i covid-vården, säger NanoEchos vd Linda Persson. 

Företaget utvecklar en medicinteknisk produkt för diagnosticering av olika cancertyper. Metoden kallas magnetomotoriskt ultraljud och använder nanopartiklar som kontrastmedel för att ge precisa avbildningar av sjuk vävnad och var den befinner sig. Första satsningen blir på rektalcancer. 

De pre-kliniska testerna i Göteborg kommer att ledas av professor Eva Angenete, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. De skulle ha börjat innan årsskiftet – om inte pandemin kommit i vägen. 

– Vi har på ett effektivt sätt använt denna tid och fortsatt finjustera vårt system. Vi har bland annat fokuserat på att utveckla algoritmen som möjliggör att man i dag kan följa nanopartiklarna i realtid. Och vi har även förberett bolaget för marknadsintroduktionen, säger Linda Persson.

Enligt NanoEcho – och deras nya medicinska rådgivare Henrik Thorlacius, professor i kirurgi och överläkare vid Lunds universitetssjukhus som ska leda studien i Skåne– saknas i dag en bra metod för att se om rektalcancern spritt sig till lymfkörtlarna. De menar att bolagets teknik kan ge läkarna bättre underlag för att bedöma behandlingsstrategi så man kan undvika farliga kirurgiska ingrepp där de inte behövs

Bolaget har tagit in över 50 miljoner kronor det senaste året, pengar som ska räcka för att ta dem till börsen och kliniska studier. 

Enligt planen skulle även NanoEchos storägare Cardeon gå till börsen. Företaget genomförde nyligen en nyemission i hopp om att få in 100 miljoner kronor inför sin notering, men landade på 21 miljoner. Detta efter att en granskning i Dagens Industri pekat ut investeringsbolaget och dess huvudägare Masoud Khayyami för att övervärdera sina innehav. Dessutom ska portföljbolagen Lumito och Spectacure ha skickat ut felaktig information i pressmeddelanden. 

– Jag kommenterar inte våra aktieägare och deras eventuella relation till andra bolag. Vi är ett fristående bolag och för oss är Cardeon som vilken aktieägare som helst, säger Linda Persson.  

Emiliano Strauss

Tillstånden är klara och forskningsledare har värvats till NanoEchos pre-kliniska studie som ska genomföras på Sahlgrenska och Östra sjukhuset i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.