lördag 7 september 2024

inloggad som

EU-accelerator för miljöteknik avslutas i år

Det treåriga EU-finansierade projektet Cleantech Impact Accelerator avslutas i år och har redan sammanfört 56 startups på båda sidor av Öresund med sju stora väletablerade företag. Storföretagen ska se hur de kan använda lösningar från uppstartsföretagen och i ett fall har en startup köpts upp– men namnen är inte offentliga ännu.

Den tredje rapporten lämnas till EU-programmet Interreg den 12 april och en fjärde och sista tas fram till november.

– Vi har inte bestämt om vi ska ansöka om en ny treårsperiod i slutet av året, men hoppas att Cleantech Impact Accelerator fortsätter. Det är otroligt intressanta saker som vi har på gång mellan danska och svenska startups och storföretag. Vi skapar förståelse för näringslivet på andra sidan av Öresund. Trots att det finns olika regler så är det inte stor skillnad på startups i Danmark och Sverige. Dessutom har vi skapat ett stort nätverk, säger projektledaren Lars Moberger, som är knuten till RISE.

I första rundan fick 17 startups träffa Arla Foods, Tetra Pak och Alfa Laval. Därefter träffade 24 startups NCC, Balder och Architects. I sista rundan har Oatly träffat 15 startups.

– Vi har nått längre än målen vi satte upp. Även om vi själva inte kan se allt som hänt så har vi skapat kontakt och samarbeten, säger Lars Moberger.

Projektet har en budget på drygt 370.000 euro bland annat från EU:s interregprogram Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Även Region Halland bidrar. Kravet på företagen som deltar är bland annat att de är nystartade och har färre än tio anställda. Storföretagen de matchas mot finns inom hållbara byggprojekt, livsmedelsindustrin och miljöteknik.

Keld Broksø

Det treåriga EU-finansierade projektet Cleantech Impact Accelerator avslutas i år och har redan sammanfört 56 startups på båda sidor av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.