söndag 30 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Från höjdhoppsgropen till världsmarknaden

Kort sagt: Ni har väl sett filmen om Årets Rapidusföretag som vår trotjänare Kristoffer Lindblad och vårt stjärnskott Julia Eriksson producerat? Se den igen, det gör ni här! I dessa mörka tider behöver vi en framgångshistoria och det är just vad vinnaren Spiideo bjuder på.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus prisutdelare

Nationella Innovationsrådet. Det låter fint. Och självaste statsministern är ordförande. Nu händer det grejer! Dags att innovera fram nästa exportsuccé efter Alfred Nobel, Håkan Lans, Anders Celsius och… öh… Per Gessle, uppfinnare av den totalt menlösa poplåten bestående av enbart en refräng.

Nej, så funkar det inte alls. Visst är det bra att det skapas infrastrukturer för att få innovationer att bli bärkraftiga. Men tro inte att det är vid veckans digitala möte mellan skånska makthavare och det ovan nämnda Nationella Innovationsrådet som det skapas nya arbetstillfällen, inte mer än för statliga utredare och nationella samordnare.

Den verkliga innovationskraften har alltid funnits hos enskilda individer. Därför fortsätter Rapidus att fira en uppfinning gjord i en höjdhoppsgrop i Lund i stället för att punktbevaka organisationen vars ”uppgift är att med innovation bidra till lösningar på de stora samhällsutmaningarna och verka för ett långsiktigt konkurrenskraftigt och hållbart Sverige” som det så vackert står på Regeringskansliets hemsida.

Årets Rapidusföretag 2020, Spiideo, är på många sätt en typisk vinnare. De har 30 träffar i Rapidus arkiv, den första från när företaget bildades 2012. All visdoms källa Google tillför väldigt lite i nyhetsväg, Spiideo återfinns mest på olika idrottsklubbars hemsidor, från Benfica till Borgeby FK.

Att Årets Rapidusföretag är en doldis är business as usual, det är ju tillväxtbolag som vi premierar och sådana har fullt upp med att skapa just tillväxt. Måhända är Spiideo något extrema. Av de 30 artiklarna i Rapidusarkivet har jag själv skrivit fyra och varje gång har ordförande Örjan Johansson redogjort för en fördubbling av omsättningen och avfärdat frågan om när bolaget ska gå med vinst med en axelryckning. (Samt påmint om att Spiideo rimmar med video, det är lätt för väschöttar att uttala bolagsnamnet med ett göteborgskt i-ljud.)

Spiideos historia är också typisk i sin otypiskhet. Örjan, veteran från Anoto och Mashmobile, fick ett problem att lösa. Sonen tränade höjdhopp och behövde kunna se sig själv hoppa för att veta hur han kunde förbättra tekniken. Lösningen blev en Axiskamera – det var ju ändå i Lund – och en fjärrkontroll. Den lösningen har spritt sig till de största idrotterna, ligorna, klubbarna och alla kontinenter (möjligen undantaget Antarktis).

Tekniken bakom Spiideo förflyttar inte berg (som Alfred Nobels uppfinning kan göra), men den löser ett problem som uppenbarligen är globalt. Att idrottare både vill kunna analysera sina prestationer och sprida dem till andra så billigt som möjligt. De stora klubbarna kan nörda ned sig i varenda passning och fotvinkel. De små kan få sina matcher sända till supportrarna och få in varmkorvpengarna även utan publik.

För juryn – Jan Wifstrand, Charlotte Ahlgren Moritz, Lennart Gustafson och undertecknad – var Spiideo ingen nykomling. Företaget har funnits på fusklappen längre än jag varit på Rapidus. Men någon hoppade ännu högre varje år, tills pandemin kom och Spiideo sållades till de företag som bara fortsatte växa. Mest av alla i hela Öresund, enligt Financial Times lista över de snabbast växande företagen (som jag vill påpeka skedde efter att vi redan hade utsett en vinnare, först med nyheten heter det).

Den resan har gjorts utan nationella innovationsråd, industrikansler, innovationskatapulter och allt vad det heter. Om innovationsrådet vill ha råd om innovationer så borde det koppla upp sig mot Spiideos kontor på Lilla Torg och faktiskt prata med några av dagens innovatörer under ledning av vd Patrik Olsson i stället för att som bäst prata om dem.

Och hur gick det med höjdhoppet som Spiideo uppfanns för? Inte illa alls, sonen heter Fredrik Löfgren och tog SM-guld 2015 på sitt personliga rekord 2,14 meter. Därmed blev han den andre Lundapågen efter Linus Thörnblad att vinna SM i höjdhopp. Men den förste som varit med att starta Årets Rapidusföretag medan han tränade.

 

Kort sagt: Ni har väl sett filmen om Årets Rapidusföretag som vår trotjänare Kristoffer Lindblad och vårt stjärnskott Julia Eriksson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.