onsdag 24 april 2024

inloggad som

Från höjdhoppsgropen till världsmarknaden

Kort sagt: Ni har väl sett filmen om Årets Rapidusföretag som vår trotjänare Kristoffer Lindblad och vårt stjärnskott Julia Eriksson producerat? Se den igen, det gör ni här! I dessa mörka tider behöver vi en framgångshistoria och det är just vad vinnaren Spiideo bjuder på.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus prisutdelare

Nationella Innovationsrådet. Det låter fint. Och självaste statsministern är ordförande. Nu händer det grejer! Dags att innovera fram nästa exportsuccé efter Alfred Nobel, Håkan Lans, Anders Celsius och… öh… Per Gessle, uppfinnare av den totalt menlösa poplåten bestående av enbart en refräng.

Nej, så funkar det inte alls. Visst är det bra att det skapas infrastrukturer för att få innovationer att bli bärkraftiga. Men tro inte att det är vid veckans digitala möte mellan skånska makthavare och det ovan nämnda Nationella Innovationsrådet som det skapas nya arbetstillfällen, inte mer än för statliga utredare och nationella samordnare.

Den verkliga innovationskraften har alltid funnits hos enskilda individer. Därför fortsätter Rapidus att fira en uppfinning gjord i en höjdhoppsgrop i Lund i stället för att punktbevaka organisationen vars ”uppgift är att med innovation bidra till lösningar på de stora samhällsutmaningarna och verka för ett långsiktigt konkurrenskraftigt och hållbart Sverige” som det så vackert står på Regeringskansliets hemsida.

Årets Rapidusföretag 2020, Spiideo, är på många sätt en typisk vinnare. De har 30 träffar i Rapidus arkiv, den första från när företaget bildades 2012. All visdoms källa Google tillför väldigt lite i nyhetsväg, Spiideo återfinns mest på olika idrottsklubbars hemsidor, från Benfica till Borgeby FK.

Att Årets Rapidusföretag är en doldis är business as usual, det är ju tillväxtbolag som vi premierar och sådana har fullt upp med att skapa just tillväxt. Måhända är Spiideo något extrema. Av de 30 artiklarna i Rapidusarkivet har jag själv skrivit fyra och varje gång har ordförande Örjan Johansson redogjort för en fördubbling av omsättningen och avfärdat frågan om när bolaget ska gå med vinst med en axelryckning. (Samt påmint om att Spiideo rimmar med video, det är lätt för väschöttar att uttala bolagsnamnet med ett göteborgskt i-ljud.)

Spiideos historia är också typisk i sin otypiskhet. Örjan, veteran från Anoto och Mashmobile, fick ett problem att lösa. Sonen tränade höjdhopp och behövde kunna se sig själv hoppa för att veta hur han kunde förbättra tekniken. Lösningen blev en Axiskamera – det var ju ändå i Lund – och en fjärrkontroll. Den lösningen har spritt sig till de största idrotterna, ligorna, klubbarna och alla kontinenter (möjligen undantaget Antarktis).

Tekniken bakom Spiideo förflyttar inte berg (som Alfred Nobels uppfinning kan göra), men den löser ett problem som uppenbarligen är globalt. Att idrottare både vill kunna analysera sina prestationer och sprida dem till andra så billigt som möjligt. De stora klubbarna kan nörda ned sig i varenda passning och fotvinkel. De små kan få sina matcher sända till supportrarna och få in varmkorvpengarna även utan publik.

För juryn – Jan Wifstrand, Charlotte Ahlgren Moritz, Lennart Gustafson och undertecknad – var Spiideo ingen nykomling. Företaget har funnits på fusklappen längre än jag varit på Rapidus. Men någon hoppade ännu högre varje år, tills pandemin kom och Spiideo sållades till de företag som bara fortsatte växa. Mest av alla i hela Öresund, enligt Financial Times lista över de snabbast växande företagen (som jag vill påpeka skedde efter att vi redan hade utsett en vinnare, först med nyheten heter det).

Den resan har gjorts utan nationella innovationsråd, industrikansler, innovationskatapulter och allt vad det heter. Om innovationsrådet vill ha råd om innovationer så borde det koppla upp sig mot Spiideos kontor på Lilla Torg och faktiskt prata med några av dagens innovatörer under ledning av vd Patrik Olsson i stället för att som bäst prata om dem.

Och hur gick det med höjdhoppet som Spiideo uppfanns för? Inte illa alls, sonen heter Fredrik Löfgren och tog SM-guld 2015 på sitt personliga rekord 2,14 meter. Därmed blev han den andre Lundapågen efter Linus Thörnblad att vinna SM i höjdhopp. Men den förste som varit med att starta Årets Rapidusföretag medan han tränade.

 

Kort sagt: Ni har väl sett filmen om Årets Rapidusföretag som vår trotjänare Kristoffer Lindblad och vårt stjärnskott Julia Eriksson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Grattis, du är en 34:a!

    Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.

  • Nu rullar vi ut 34:orna

    Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!

  • Spiideo i Lejonkulan

    Hur vet man när det är dags att dopa sig med VC-muskler? Tredje avsnittet av Lejonkulan gästas av Spiideos grundare, bluetooth-pionjären Örjan Johansson.

  • Rapidusfrukost med mesta mästarna

    Frukostmöte onsdagen den 24 maj i Malmö. Värd: Advokatfirman Lindahl Plats: 1910, Eleda Stadion Henrik Rydström är en fotbollstränare som utmärkt […]

  • Två öl per sekund & över 60 miljoner i vinst

    En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. […]

  • Rapidusfrukost med Sweden Rock

    Frukostmöte 5 maj på Grand Hotel i Lund Värd: Sparbanken Skåne Hur stort kan Sweden Rock Festival bli, Mats Natvig? […]

  • Glad Påsk!

    Krönika av Gunnar Wrede Kära läsare. Här kommer ett nyhetsbrev på självaste skärtorsdagen – med ett godisreportage dagen till ära. […]