fredag 22 november 2024

inloggad som

Snabbtest för covid på väg mot apoteken

|  
|  

Det Lundabaserade forskningsbolaget ZetaGene har tagit fram ett snabbtest för covid-19 som inom kort kommer att finnas på apotek och i dagligvaruhandeln. Tanken är att snabbtestet – som inte kräver laboratorieanalys – ska kunna användas som screeningverktyg på flygplatser och inom kollektivtrafiken.

– De antigentest som finns i dag är endast tillgängliga inom sjukvården och hos privata vårdaktörer. Vi ser ett behov av ett tillförlitligt screeningverktyg som kan användas på arbetsplatser eller i kollektivtrafiken och för de som vill testa sig själv hemma, säger ZetaGenes grundare och vd Yang De Marinis.

Antigentestet som ZetaGene har tagit fram i samarbete med amerikanska ACON Laboratories bygger på samma teknologi som nuvarande snabbtester, men kliniska studier visar att Lundaforskarnas metod är känsligare och därför kan upptäcka mindre halter av viruset. En annan fördel är att provet kan tas genom att topsa näsan, i stället för svalg och näshåla.

ZetaGenes produkt testas nu på sex internationella flygplatser i Storbritannien genom ett samarbete med det brittiska bioteknikföretaget Hughes Healthcare.

– Passagerarna testas innan de boardar planet för att se om de bär på en pågående infektion. Vi ser gärna att systemet introduceras i Sverige och andra EU-länder, säger Yang De Marinis.

Lundabolaget har även tagit fram ett antikroppstest som snabbt visar om personen har varit infekterad med viruset som orsakar covid-19. Testet har sedan i somras använts för att screena sjukvårdspersonal och universitetsanställda i Lund.

– Det är speciellt användbart inom livsmedelsindustrin och handeln. Det har kommit flera rapporter om människor som är symtomfria men som ändå kan sprida viruset. Om anställda inom livsmedelsproduktion screenas regelbundet kan man säkerställa att produktionskedjan inte kontamineras. För att få en full bild av smittan behövs både antigen- och antikroppstest, säger Yang De Marinis.

ZetaGene har stöd från LU Innovation och satsar på att ta in mellan tre och fyra miljoner kronor för att starta en mer omfattande produktion.

Sara Nkwe Assarsson

Det Lundabaserade forskningsbolaget ZetaGene har tagit fram ett snabbtest för covid-19 som inom kort kommer att finnas på apotek och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.