lördag 27 april 2024

inloggad som

Diaprost letar köpare till sitt andra projekt

|  
|  

En större preklinisk studie som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Cancer Research bekräftar resultaten med Diaprosts antikroppsprojekt hu5A10 som forskarna tidigare fått. Det uppger bolagets vd Johan Drott som anser att bolaget därmed är redo att leta efter en köpare till projektet.

Det blir i så fall andra gången Lundabolaget säljer ett projekt under utveckling inom området prostatacancer. Det första såldes för ett år sedan i en affär som potentiellt är värd uppåt en miljard kronor.

– Forskarna visade att den fungerar väl, gav ökad överlevnad och minskad storlek på tumörerna i försök med olika musmodeller. Dessa resultat, tillsammans med att vi i höstas kompletterade vår IP genom köp av användarrättigheter för hu5A10 från Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, gör att vi nu precis är i fas att initiera en ny exit, säger Johan Drott.

Den aktuella prekliniska studien leddes av Diaprosts medgrundare professor David Ulmert, som är verksam vid UCLA och Lunds universitet.

Dagens behandlingar mot prostatacancer ger i många fall resistens hos patienterna efter en tid. Därför är det angeläget med nya terapier. Koncepten för de båda antikropparna från Diaprost är snarlika: de ska föra med sig radioisotoper för att bestråla tumörerna lokalt och de binder till olika målprotein i kroppen.

För ett år sedan sålde Diaprost rättigheterna till sin första läkemedelskandidat för prostatacancer baserad på en annan antikropp i en affär som kan bli värd nära en miljard kronor beroende på bland annat framtida försäljning. Diaprost har hittills fått initial betalning, ersättning för optionsinlösen och väntar på första milstolpsbetalningen.

Elisabet Ottosson

En större preklinisk studie som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Cancer Research bekräftar resultaten med Diaprosts antikroppsprojekt hu5A10 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.