lördag 23 november 2024

inloggad som

“Hemarbete ingen långsiktig lösning”

Trots pandemin är det ingen stilje på marknaden för uthyrning av kontorslokaler och den nya trenden med hemarbete ses inte som en permanent lösning av hyresgästerna. Det visar Rapidus rundringning till några av regionens fastighetsbolag.

– I våras blev det tvärstopp, men efter sommaren kom marknaden igång igen. Fem uthyrningar gjordes under hösten i kontorshuset The Point. Vi har märkt en viss nedgång på marknaden igen sedan mitten av november, säger Camilla Ahlgren marknads- och uthyrningschef på Peab Projektutveckling Syd.

När smittspridningen återigen tog fart märktes ett minskat intresset för att hyra nya lokaler. Men långsiktigt ser företagen ut att ha andra planer.

– När de gäller projekt där inflytt ligger längre fram i tiden som till exempel The Corner, så har förhandlingarna fortsatt och intresset för projektet kvarstått, säger hon.

Enligt Camilla Ahlgren tyder detta på att hemarbetet inte ses som en långsiktig lösning och att företagen fortfarande ser ett behov av kontorsplatser längre fram i tiden. Micha Nadel, uthyrningschef på Wihlborgs fastigheter i Malmö, ser också en fortsatt efterfrågan. Speciellt på centrala platser.

– Det har minskat lite grann, men det finns fortfarande en efterfrågan. Man är lite mer avvaktande nu, säger Micha Nadel.

Att bara jobba hemma är inte så enkelt som det verkar, menar han. Det finns andra frågor som följer med hemarbete som inte är klarlagda, som var ansvaret ligger för den fysiska arbetsmiljön.

Co-workingföretaget Mindpark har märkt av pandemin i sin verksamhet, men inte så mycket som de först befarade. För det var inte fler företag än vanligt som sa upp sina kontorsplatser under föregående år, men färre nya som kom till.

– Många har avvaktat. Men det har släppt lite och vi har några nya företag som har tecknat avtal nu, säger Sanna Ekström, medgrundare till Mindpark.

Däremot ser söktrycket olika ut, i Lund och Hyllie är det fortsatt väldigt högt tryck. Sanna Ekström. menar att det finns ett fortsatt behov av gemensamma arbetsplatser. Allt kan inte kan göras via Skype-möten.

– För de produktiva delarna kan man sitta hemma, men för de kreativa delarna behöver man nog mötas, säger hon.

Ett spår som även paraplyorganisationen Fastighetsägarna Syd är inne på. Hemarbete kommer att bli komplement och kontoret mer av en mötesplats i dubbel bemärkelse.

– Vi har inte fått någon indikation att kontorsbranschen är hotad just nu. Men våra medlemsföretag som hyr ut lokaler är i full gång med att tänka och planera för framtiden. Att vi kommer att ha ett annat arbetssätt är många överens om, men hur det kommer att bli vet vi inte än, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd.

Castellums affärsområdeschef Erik Gamner ser till exempel både bolag som vill växla upp och ner i lokaler. Men han vill inte säga att covid har orsakat förändringar hos bolag.

– Vi är inte överhopade med ärenden som är direkt kopplade till covid utan det är ungefär samma takt som innan, säger han.

Mette Carlbom

Trots pandemin är det ingen stilje på marknaden för uthyrning av kontorslokaler och den nya trenden med hemarbete ses inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?