onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk miljardinvestering i väte skapar synergier över Öresund

Danska energi- och transportgiganter ska skapa en stor hållbar vätefabrik som också kommer att påverka Sverige. Investeringen på ett tvåsiffrigt antal miljarder ska enligt Jacob Krogsgaard, chef för en av parterna och distributören av vätgas Everfuel, att innebära stora möjligheter för marknaden och synergier med Sverige.

Vätgas Sverige är projektledare för Nordic Hydrogen Corridor (NHC) som ska säkerställa en stark infrastruktur för vätelösningar i Norden. NHC finansieras av Europeiska kommissionen med målet att väte ska ersätta bränsle i tunga transporter. 

– Everfuel är partner i NHC och kommer att bygga åtta vätgasstationer i Sverige. Därför finns det definitivt exportmöjligheter för Danmarks nya vätefabrik. Vi har dock säkerhetsutmaningar då vi inte får köra med väte genom Öresundstunneln. På lång sikt finns det en möjlighet till en pipeline, men annars finns det färjor, säger Jacob Krogsgaard till Rapidus. 

De danska jättarna Copenhagen Airports, AP Møller-Mærsk, DSV Panalpina, DFDS, SAS och Ørsted har skickat en ansökan för fas 1 av vätgasfabriken till Innovationsfonden för ett tvåsiffrigt miljonbelopp enbart för utvecklingsfasen. Investeringarna på flera miljarder kronor kommer från privata företag. Efter ansökan utvidgades kretsen av partners med Everfuel, Nel och Haldor Topsøe. COWI och BCG är kunskapspartners och projektet stöds av huvudstadsregionen Danmark och Köpenhamns stad.

– Med tiden är det upplagt för att även få svenska partner i projektet, säger Jacob Krogsgaard.

Vätefabriken kommer troligen att finnas på Avedøre Holme bara 30 kilometer från början av Öresundsbron i Sverige. Fabriken ska öppna år 2030 och årligen leverera 250.000 ton hållbart väte för tunga transporter i bussar, lastbilar, fartyg och flygplan. Vätefabrikens energi ska komma från en ny havsbaserad vindkraftspark på Bornholm. Miljardinvesteringarna har ännu inte ett exakt belopp, men en liknande anläggning i Australien kostade 12 miljarder danska kronor.

Keld Broksø

Danska energi- och transportgiganter ska skapa en stor hållbar vätefabrik som också kommer att påverka Sverige. Investeringen på ett tvåsiffrigt antal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.