söndag 13 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

34orna: Mbegu Solar expanderar i Kenya

|  
|  

Lundaföretaget Mbegu Solar söker finansiering för att utöka sitt sociala entreprenörskap i Kenya. Deras affärsidé bygger på att hyra ut och sälja soldrivna laddningsstationer till mikroentreprenörer, exempelvis handlare, som i sin tur tjänar pengar på att sälja elektricitet. Just nu pågår ett pilotprojekt med tjugo laddningsstationer på landsbygden i Kenya.

– Vi är igång och pratar med potentiella investerare. Målet är att nå 200 kunder under 2021, säger Mbegu Solars grundare och vd som har en mastersexamen i innovation och hållbar utveckling från Lunds universitet. I år är hon också en av 34orna som presenteras av Rapidus och PwC (se artikel nedan).

Bolaget söker två miljoner kronor för att marknadsföra konceptet i Kenya. De vänder sig till småföretagare som betalar en liten summa för att installera en soldriven laddningsstation. Småföretagaren tar i sin tur ut en avgift för att låta sina kunder ladda telefoner. Av pengarna ska tre fjärdedelar gå till att betala av laddningsstationen. Resten får de behålla för att investera i sin verksamhet.

– Idén är att vi hjälper mikroentreprenörer att växa och sen tar vi en del av vinsten. Mbegu betyder frö på swahili, säger Wenjing Yang.

Laddningsstationerna har ett kontantfritt betalningssystem som sker genom M-Pesa, Kenyas motsvarighet till Swish. Det tar mellan tio och trettio månader att betala av laddningsstationen. Efter avbetalningen behåller entreprenörer hela vinsten från elförsäljningen. Tanken är att entreprenörerna ska bli så kallade ”solar hubs” och sälja soldrivna lampor genom betalningsplattformen som Mbegu Solar har utvecklat.

– Själva innovationen är plattformen vi använder för att automatisera betalningen och distribuera pengarna. All mjukvara är utvecklad i Sverige, men själva hårdvaran tillverkas i Kenya, säger Wenjing Yang.

Lundaföretaget började med en idé att utrusta skolor med soldrivna lampor. Men när coronapandemin stängde ner skolorna i Kenya, bestämde sig teamet för att skifta fokus och byta namn från Solar4Schools till Mbegu Solar. I dag har bolaget tre anställda i Sverige och fyra i Kenya.

– Det finns ganska mycket konkurrens, både när det gäller solpaneler och betalningslösningar, men det som gör vårt koncept unikt är att vi har utvecklat en plattform för automatisk betalning ute på fältet, säger Wenjing Yang.

Sara Nkwe Assarsson

Lundaföretaget Mbegu Solar söker finansiering för att utöka sitt sociala entreprenörskap i Kenya. Deras affärsidé bygger på att hyra ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.