onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bolag köar för börsintroduktion igen

Så sent som i mars dök världens börser på grund av coronapandemin och bolag efter bolag sköt sina noteringsplaner på framtiden. Nu står i stället de skånska innovationsföretagen i kö för att börsnotera sig. För helåret 2020 kan antalet noteringar trots krisen bli lika högt som i fjol, då 42 bolag introducerades på olika börslistor.

– Det finns en tydligt ökad riskaptit sedan april, säkert är många av de noteringar som genomförs nu sådana som pausades i corona-osäkerheten. Redan nu har runt 30 bolag noterat sig och ytterligare några är väldigt nära. Dessutom är det uppskattningsvis ytterligare ett tiotal bolag som offentliggjort att de avser att notera sig, säger Markus Neuding, vice koncernchef för Spotlight Group, till Rapidus.

Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, delar uppfattningen om att det återigen är goda tider för mindre bolag på börserna och därmed attraktivt att notera sig.

– Många småbolag har haft kursrörelser på närmare 100 procent under bara några månader. När riskaptiten hos investerare är hög samtidigt som priset på pengar är historiskt lågt blir det naturligt att noterade bolag vill diskutera kapitaliseringar och onoterade bolag sneglar mot börsen, säger han.

Dessutom har de flesta noteringar av mindre bolag gått bra, snittet på Spotlight Stock Market och First North är en teckningsgrad på 200 procent medan Spotlight Group självt tecknades till 1.800 procent.

– Detta tycks ha lett till mer handel de första dagarna efter IPO och att många investerare köper mer aktier i de nynoterade bolagen vid första dag för handel än vad man gjort tidigare. Hittills har kombinationen av intressanta noteringar och en stor efterfrågan eller riskaptit medfört att snittavkastningen vid första dag för handel varit klart positiv, cirka tio procent under 2020, säger Markus Neuding.

Även kapitaliseringar utanför börsen är åter på en hög nivå, efter att det varit svårt att få in pengar under våren när investerarna såg sina portföljer minska i värden. Oscar Ahlgren varnar dock för at det kan vända snabbt igen.

– Nu när börsen är på all time high efter korrigeringen tidigare i vår är förutsättningarna goda för kapitaliseringar och börsintroduktioner. Min känsla är dock att marknadens aktörer dansar nära utgången då det snabbt kan förändras igen. Vi har exempelvis ett presidentval om bara någon vecka som mycket väl kan bli onödigt stökigt, säger Oscar Ahlgren.

Niclas Lindstrand

Så sent som i mars dök världens börser på grund av coronapandemin och bolag efter bolag sköt sina noteringsplaner på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.