tisdag 5 december 2023

inloggad som

Bolag köar för börsintroduktion igen

Så sent som i mars dök världens börser på grund av coronapandemin och bolag efter bolag sköt sina noteringsplaner på framtiden. Nu står i stället de skånska innovationsföretagen i kö för att börsnotera sig. För helåret 2020 kan antalet noteringar trots krisen bli lika högt som i fjol, då 42 bolag introducerades på olika börslistor.

– Det finns en tydligt ökad riskaptit sedan april, säkert är många av de noteringar som genomförs nu sådana som pausades i corona-osäkerheten. Redan nu har runt 30 bolag noterat sig och ytterligare några är väldigt nära. Dessutom är det uppskattningsvis ytterligare ett tiotal bolag som offentliggjort att de avser att notera sig, säger Markus Neuding, vice koncernchef för Spotlight Group, till Rapidus.

Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, delar uppfattningen om att det återigen är goda tider för mindre bolag på börserna och därmed attraktivt att notera sig.

– Många småbolag har haft kursrörelser på närmare 100 procent under bara några månader. När riskaptiten hos investerare är hög samtidigt som priset på pengar är historiskt lågt blir det naturligt att noterade bolag vill diskutera kapitaliseringar och onoterade bolag sneglar mot börsen, säger han.

Dessutom har de flesta noteringar av mindre bolag gått bra, snittet på Spotlight Stock Market och First North är en teckningsgrad på 200 procent medan Spotlight Group självt tecknades till 1.800 procent.

– Detta tycks ha lett till mer handel de första dagarna efter IPO och att många investerare köper mer aktier i de nynoterade bolagen vid första dag för handel än vad man gjort tidigare. Hittills har kombinationen av intressanta noteringar och en stor efterfrågan eller riskaptit medfört att snittavkastningen vid första dag för handel varit klart positiv, cirka tio procent under 2020, säger Markus Neuding.

Även kapitaliseringar utanför börsen är åter på en hög nivå, efter att det varit svårt att få in pengar under våren när investerarna såg sina portföljer minska i värden. Oscar Ahlgren varnar dock för at det kan vända snabbt igen.

– Nu när börsen är på all time high efter korrigeringen tidigare i vår är förutsättningarna goda för kapitaliseringar och börsintroduktioner. Min känsla är dock att marknadens aktörer dansar nära utgången då det snabbt kan förändras igen. Vi har exempelvis ett presidentval om bara någon vecka som mycket väl kan bli onödigt stökigt, säger Oscar Ahlgren.

Niclas Lindstrand

Så sent som i mars dök världens börser på grund av coronapandemin och bolag efter bolag sköt sina noteringsplaner på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.