lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hållbar fiskodling planeras i Bjuv

En fiskanläggning med kapacitet att producera 10.000 ton öring om året planeras till Bjuv. Det ska bli Sveriges första landbaserade laxodling i industriell skala och ska drivas med ny hållbar teknik.

Bakom projektet ligger Nordic Salmon, som samarbetar med den lokala godsägaren Rudolf Tornerhjelm. Utöver att fiskodlingen ska anläggas på hans mark projekteras även för en dammanläggning. Där ska spillvatten från fiskodlingen och en biogasanläggning kunna tas tillvara för jordbruket.

– Vi ska ha ett kretsloppstänkande där vi inte bara tänker på fem års sikt, utan har en längre horisont. Jag tror ett vinnande koncept är att vi samarbetar i de här frågorna, säger Rudolf Tornerhjelm.

Även kommunen är inblandad. Satsningen är en del i att profilera Bjuv som en hållbar livsmedelsregion. Det efter att orten drabbades av Findus nedläggning 2017.

– Det finns förutsättningar i Bjuv för den här typen av industri. Just i det här fallet handlar det om vattentillgång, möjlighet till elektrifiering och sammankoppling med biogasanläggningen för att kunna nyttja restenergin, säger Bengt Fellbe, näringslivssamordnare vid Bjuvs kommun, till Rapidus.

Själva anläggningen beräknas enligt Nordic Salmon behöva mellan 50 och 80 anställda, men Bengt Fellbe hoppas att efterproduktionen ska kunna ge ringar på vatten och ytterligare arbetstillfällen. Byggstart och etablering ligger några år fram i tiden, först måste den tillståndsprocess som nu satts igång bli klar.

Mette Carlbom

En fiskanläggning med kapacitet att producera 10.000 ton öring om året planeras till Bjuv. Det ska bli Sveriges första landbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.