onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Hållbar fiskodling planeras i Bjuv

En fiskanläggning med kapacitet att producera 10.000 ton öring om året planeras till Bjuv. Det ska bli Sveriges första landbaserade laxodling i industriell skala och ska drivas med ny hållbar teknik.

Bakom projektet ligger Nordic Salmon, som samarbetar med den lokala godsägaren Rudolf Tornerhjelm. Utöver att fiskodlingen ska anläggas på hans mark projekteras även för en dammanläggning. Där ska spillvatten från fiskodlingen och en biogasanläggning kunna tas tillvara för jordbruket.

– Vi ska ha ett kretsloppstänkande där vi inte bara tänker på fem års sikt, utan har en längre horisont. Jag tror ett vinnande koncept är att vi samarbetar i de här frågorna, säger Rudolf Tornerhjelm.

Även kommunen är inblandad. Satsningen är en del i att profilera Bjuv som en hållbar livsmedelsregion. Det efter att orten drabbades av Findus nedläggning 2017.

– Det finns förutsättningar i Bjuv för den här typen av industri. Just i det här fallet handlar det om vattentillgång, möjlighet till elektrifiering och sammankoppling med biogasanläggningen för att kunna nyttja restenergin, säger Bengt Fellbe, näringslivssamordnare vid Bjuvs kommun, till Rapidus.

Själva anläggningen beräknas enligt Nordic Salmon behöva mellan 50 och 80 anställda, men Bengt Fellbe hoppas att efterproduktionen ska kunna ge ringar på vatten och ytterligare arbetstillfällen. Byggstart och etablering ligger några år fram i tiden, först måste den tillståndsprocess som nu satts igång bli klar.

Mette Carlbom

En fiskanläggning med kapacitet att producera 10.000 ton öring om året planeras till Bjuv. Det ska bli Sveriges första landbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.