söndag 25 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blocksettle öppnar för livehandel

|  
|  

I våras släppte Malmöbolaget Blocksettle sin digitala plånbok Blocksettle Terminal. Sedan dess har över hundra personer betatestat tjänsten för att hantera och handla med kryptovalutor. I veckan öppnar tjänsten för livehandel.

– Vi är extremt glada över att kunna släppa livetrade-funktionen. Utan att vilja hissa vår egen flagga, har vi lyckats utveckla och implementera en tradingmodell där handel sker utan förvaring av bitcoins hos mellanhänder. Hela premissen med blockchain-valutor är att du har ett kontoföringssystem där kontohavaren själv kontoför och inte behöver gå via en tredjepart för att få tillgång till sina balanser. Medan andra börser är uppbyggda på att du måste deponera dina tillgångar hos dem för att kunna handla, levererar vi en realtidslösning direkt mellan deltagarna, säger Scott Millar, vd på Blocksettle.

Systemet bygger, liksom virtuella valutor som Bitcoin, på blockchain-teknik och decentraliserade databaser som lagras i flera kopior på olika servrar i ett nätverk. Det gör att man kan se vem som tidigare ägt tillgången vid en given tidpunkt, vilket gör det lättare att validera transaktioner utan en bank.

Blocksettle Terminal är kopplad till en marknadsplats fristående från börsen med handel mellan två parter, i detta fall även utan mäklare och mellanhänder. Där kan man handla med och mellan krypto- och traditionella valutor, samt transferera aktier i onoterade bolag.

– Vi vill ha en omfattande implementation på marknaden så för vår del gäller det att vara uthålliga. Vårt system kräver lite mer från användaren som måste hantera sina egna säkerhetsnycklar, säger Scott Millar.

Blocksettle Terminal är alltså ett verktyg för att hantera och överföra digitala tillgångar, men programmet lagrar inte några tillgångar. Bolaget genomförde nyligen en mindre emission för att tillgodose en delägare som ville öka på sin position. Sedan starten senaste åren har de fått in cirka 20 miljoner kronor i investeringar från främst privatpersoner.

– Just för tillfället har vi kapital så det räcker. Men det är klart att när vi nu går från teknisk till kommersiell så kommer vi behöva resa ytterligare kapital för att skala upp verksamheten, säger Scott Millar.

Emiliano Strauss

I våras släppte Malmöbolaget Blocksettle sin digitala plånbok Blocksettle Terminal. Sedan dess har över hundra personer betatestat tjänsten för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.