torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Blocksettle öppnar för livehandel

|  
|  

I våras släppte Malmöbolaget Blocksettle sin digitala plånbok Blocksettle Terminal. Sedan dess har över hundra personer betatestat tjänsten för att hantera och handla med kryptovalutor. I veckan öppnar tjänsten för livehandel.

– Vi är extremt glada över att kunna släppa livetrade-funktionen. Utan att vilja hissa vår egen flagga, har vi lyckats utveckla och implementera en tradingmodell där handel sker utan förvaring av bitcoins hos mellanhänder. Hela premissen med blockchain-valutor är att du har ett kontoföringssystem där kontohavaren själv kontoför och inte behöver gå via en tredjepart för att få tillgång till sina balanser. Medan andra börser är uppbyggda på att du måste deponera dina tillgångar hos dem för att kunna handla, levererar vi en realtidslösning direkt mellan deltagarna, säger Scott Millar, vd på Blocksettle.

Systemet bygger, liksom virtuella valutor som Bitcoin, på blockchain-teknik och decentraliserade databaser som lagras i flera kopior på olika servrar i ett nätverk. Det gör att man kan se vem som tidigare ägt tillgången vid en given tidpunkt, vilket gör det lättare att validera transaktioner utan en bank.

Blocksettle Terminal är kopplad till en marknadsplats fristående från börsen med handel mellan två parter, i detta fall även utan mäklare och mellanhänder. Där kan man handla med och mellan krypto- och traditionella valutor, samt transferera aktier i onoterade bolag.

– Vi vill ha en omfattande implementation på marknaden så för vår del gäller det att vara uthålliga. Vårt system kräver lite mer från användaren som måste hantera sina egna säkerhetsnycklar, säger Scott Millar.

Blocksettle Terminal är alltså ett verktyg för att hantera och överföra digitala tillgångar, men programmet lagrar inte några tillgångar. Bolaget genomförde nyligen en mindre emission för att tillgodose en delägare som ville öka på sin position. Sedan starten senaste åren har de fått in cirka 20 miljoner kronor i investeringar från främst privatpersoner.

– Just för tillfället har vi kapital så det räcker. Men det är klart att när vi nu går från teknisk till kommersiell så kommer vi behöva resa ytterligare kapital för att skala upp verksamheten, säger Scott Millar.

Emiliano Strauss

I våras släppte Malmöbolaget Blocksettle sin digitala plånbok Blocksettle Terminal. Sedan dess har över hundra personer betatestat tjänsten för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad