söndag 19 maj 2024

inloggad som

Minst 25 miljoner till cellterapi från Lund

|  
|  

Cellterapibolaget Idogen i Lund har just stängt en företrädesemission där 88 procent av önskade 29 miljoner kronor garanterades av ett garantikonsortium samt ledning och styrelse. Pengarna ska bland annat finansiera bolagets sista prekliniska studier av en cellterapi för blödarsjuka. Patienter ska få testa behandlingen i en första klinisk studie nästa år.

Idogen har tagit fram en plattform för cellterapier som ska kunna användas för olika sjukdomar. Projektet IDO 8 har kommit längst och riktas mot blödarsjuka som har utvecklat antikroppar mot sin nuvarande medicin, koagulationsfaktor VIII. Idogens cellterapi går ut på att programmera om patientens egna immunförsvarsceller så att de åter ska tåla faktor VIII-behandlingen.

Bolagets vd Anders Karlsson skriver till Rapidus att Idogens cellterapi kommer att fylla ett stort medicinskt behov, och att bolaget nu är finansierat till början av Q3 2021.

– Emissionslikviden om netto 24 miljoner kronor vid fullteckning skall bland annat användas till uppskalning av produktion av Idogens cellterapi samt till förstärkning av bolagets rörelsekapital för att förbereda klinisk prövning, fortsätter han.

Förra året skrev de avtal med en världsledande spelare inom cellterapi som ska skala upp produktionen och sedan producera Idogens celler till de kliniska försöken, enligt Anders Karlsson.

Totalt har bolaget har tagit in cirka 165 miljoner kronor sedan börsnoteringen 2015. 2017 fick bolaget också ett flerårigt EU-stöd på nära 30 miljoner kronor. Idogen grundades 2008, sysselsätter 15 personer och finns på Medicon Village i Lund.

Elisabet Ottosson

Cellterapibolaget Idogen i Lund har just stängt en företrädesemission där 88 procent av önskade 29 miljoner kronor garanterades av ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]