lördag 18 maj 2024

inloggad som

…som väntas ge fler avknoppningar

Region Skåne har identifierat nanoteknik som en av regionens styrkor i ”Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt”. Hittills har 18 bolag knoppats av från verksamheten kring forskningsmiljön NanoLund och fler avknoppningar förväntas.

– I forskningsanläggningarna Max IV och ESS kan man titta på och karaktärisera sitt material, medan vi även aktivt bidrar med att ta fram helt nya material för exempelvis optoelektronik eller sensorer för medicinteknik. Tillsammans kommer vi att bilda en heltäckande miljö, säger Heiner Linke, föreståndare för NanoLund.

Lundaforskningen har lett till många avknoppade uppstartsföretag, där vissa sedan har haft svårt att utvecklas kommersiellt i Sverige, som exempelvis GLO som flyttat verksamheten till USA eller Sol Voltaics som gick i konkurs förra året.

Enligt Region Skånes utvecklingsnämnd är en av orsakerna att rätt förutsättningar för produktutveckling inom nanoområdet inte finns tillgängliga på den öppna marknaden i Europa. Därför är målet att skapa ett internationellt nanocenter på Science Village, med ProNano bredvid universitetets nya nanolabb.

– I höstas hade NanoLund kick-off för ett nätverk för industri och andra stakeholder kring NanoLund som går under benämningen NanoTechNow. 28 företag och organisationer deltog, säger Heiner Linke.

NanoLund kommer ur ett konsortium för nanoforskning i Lund som startades redan 1990. För tio år sedan valdes konsortiet, NanoLund, ut som ett strategiskt forskningsområde av regeringen.

Elisabet Ottosson

Region Skåne har identifierat nanoteknik som en av regionens styrkor i ”Skånes innovationsstrategi för hållbar tillväxt”. Hittills har 18 bolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]