lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Profilens vindkraftsbolag öppnar för investerare

|  
|  

Halvvägs in i pilotförsöken med Winfoors egenutvecklade vindkraftverksblad Triblade ser resultaten lovande ut. Nu förbereder bolaget sin första kapitaliseringsrunda, där de hoppas få in upp emot 100 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen.

Det uppger Winfoors vd Rikard Berthilsson, medgrundare på Axis-ägda Cognimatics. Winfoors nästa steg är att skala upp, från nuvarande pilotförsöks bladlängd på elva meter, och köra tester i nära full skala med blad på 30–40 meter.

Generellt är rotorblad till vindkraftverk dyra, tillverkning av bladen motsvarar runt en tredjedel av hela kostnaden. Dessutom är frakten av bladen, som normalt är gjorda i ett stycke, enligt Rikard Berthilsson problematisk.

– Vi tror på en radikalt förbättrad prisbild med Triblade. Vi använder mindre mängd material och frakten kan ske i moduler. Bladen kommer att ge ungefär samma verkningsgrad som dagens rotorblad och lämpar sig bäst för riktigt stora vindkraftverk med blad på över 60 meter, det vill säga vingspann på 120 meter eller mer, säger han.

Varje rotorblad i Triblade är uppbyggd av tre tunna blad i en fackverkskonstruktion. Inspirationen kommer från de tidiga flygplanen för luftakrobatik som hade två vingar ovanpå varandra med stag emellan. Konstruktionen är utvecklad i samarbete med institutionerna för Aerodynamik och Hållfasthet vid LTH i Lund.

– Vi har kontakt med alla större turbintillverkare och siktar på att kunna teckna kommersiella avtal 2022. Det tar längre tid än vi trott, säger Rikard Berthilsson.

Hittills har Winfoor inte tagit in något externt riskkapital, men har fått ekonomiskt stöd från Vinnova och EU. Bolaget ägs i sin helhet av Rikard Berthilssons bolag Watermelon, som för några år sedan sålde sina andelar i Cognimatics till Axis för omkring tio miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Halvvägs in i pilotförsöken med Winfoors egenutvecklade vindkraftverksblad Triblade ser resultaten lovande ut. Nu förbereder bolaget sin första kapitaliseringsrunda, där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.