lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danska plastpåsar renar vatten

|  
|  

Miljöteknikföretaget SolarSack i Köpenhamn har utvecklat en plastpåse som renar bakterieförorenat vatten med enbart solljus. Nu vill SolarSack ta in kapital på mellan 10 och 20 miljoner danska kronor.

Möjligheterna är så stora i utvecklingsländer och flyktingläger att de första 25.000 påsarna redan sålts till välgörenhetsorganisationen Caritas Danmark.

– Vi vill resa det nya kapitalet under våren 2020. Nu arbetar vi med att leverera de 25.000 påsarna om en och en halv månad. Caritas Danmark har köpt dem med stöd av Novofonden, säger Alexander Løcke, som är grundare, teknisk produktutvecklare och designer på SolarSack.

All utveckling sker i Köpenhamn, medan produktionen görs i Kina. Caritas Danmark blir inte ensamma om påsarna, eftersom SolarSack har fått andra kunder också. Allt görs med totalt sju anställda.

I fjol fick SolarSack sin första finanisering på drygt sju miljoner danska kronor, varav två kom från bland andra Innovationsfonden och forskningsmedel, medan resten var från affärsänglar.

– Det är inte bara att tillverka en fryspåse och skicka ut den på markanden. Det här är en plastpåse gjord i mycket speciell plast, så UV-strålningen går igenom för att ge vattnet solbränna. Det finns inga kemikalier i. Därför kan påsen produceras för två dollar per påse. Det skulle vi inte kunna göra om det satt filter i den, till exempel. När påsen använts i ett halvår, och i framtiden ett helt år, så kan den återvinnas. De större projekten har pantsystem, säger Alexander Løcke.

Just nu arbetar SolarSack också med sina första afrikanska hjälporganisationer.

– De har fingertoppskänsla när det gäller att engagera lokalbefolkningen. Den största potentialen ser vi hos lokala företag, vi utbildar kvinnor som säljare och de säljer till sina vänner enligt Tupperware-modellen, säger Alexander Løcke.

Den 11 september fick SolarSack pris av Dansk Erhverv, Erhversstyrelsen, Dansk Initiativ for Etisk Handel och Green Network, 360-graderpriset 2019 i startupkategorin. Bolaget gick 2018 med en förlust på över 300.000 danska kronor.

Keld Broksø

Miljöteknikföretaget SolarSack i Köpenhamn har utvecklat en plastpåse som renar bakterieförorenat vatten med enbart solljus. Nu vill SolarSack ta in kapital på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.