lördag 23 november 2024

inloggad som

Danska plastpåsar renar vatten

|  
|  

Miljöteknikföretaget SolarSack i Köpenhamn har utvecklat en plastpåse som renar bakterieförorenat vatten med enbart solljus. Nu vill SolarSack ta in kapital på mellan 10 och 20 miljoner danska kronor.

Möjligheterna är så stora i utvecklingsländer och flyktingläger att de första 25.000 påsarna redan sålts till välgörenhetsorganisationen Caritas Danmark.

– Vi vill resa det nya kapitalet under våren 2020. Nu arbetar vi med att leverera de 25.000 påsarna om en och en halv månad. Caritas Danmark har köpt dem med stöd av Novofonden, säger Alexander Løcke, som är grundare, teknisk produktutvecklare och designer på SolarSack.

All utveckling sker i Köpenhamn, medan produktionen görs i Kina. Caritas Danmark blir inte ensamma om påsarna, eftersom SolarSack har fått andra kunder också. Allt görs med totalt sju anställda.

I fjol fick SolarSack sin första finanisering på drygt sju miljoner danska kronor, varav två kom från bland andra Innovationsfonden och forskningsmedel, medan resten var från affärsänglar.

– Det är inte bara att tillverka en fryspåse och skicka ut den på markanden. Det här är en plastpåse gjord i mycket speciell plast, så UV-strålningen går igenom för att ge vattnet solbränna. Det finns inga kemikalier i. Därför kan påsen produceras för två dollar per påse. Det skulle vi inte kunna göra om det satt filter i den, till exempel. När påsen använts i ett halvår, och i framtiden ett helt år, så kan den återvinnas. De större projekten har pantsystem, säger Alexander Løcke.

Just nu arbetar SolarSack också med sina första afrikanska hjälporganisationer.

– De har fingertoppskänsla när det gäller att engagera lokalbefolkningen. Den största potentialen ser vi hos lokala företag, vi utbildar kvinnor som säljare och de säljer till sina vänner enligt Tupperware-modellen, säger Alexander Løcke.

Den 11 september fick SolarSack pris av Dansk Erhverv, Erhversstyrelsen, Dansk Initiativ for Etisk Handel och Green Network, 360-graderpriset 2019 i startupkategorin. Bolaget gick 2018 med en förlust på över 300.000 danska kronor.

Keld Broksø

Miljöteknikföretaget SolarSack i Köpenhamn har utvecklat en plastpåse som renar bakterieförorenat vatten med enbart solljus. Nu vill SolarSack ta in kapital på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.