torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…och blottar brister i svensk lagstiftning

Sedan ett EU-direktiv infördes 2004 går det inte längre att göra kliniska prövningar på medvetslösa patienter i Sverige – vilket Lundabolaget Edvince fått erfara. På Läkemedelsverket menar man att mörkertalet är stort kring hur många studier Sverige går miste om årligen, när bolag och forskare vänder sig till andra länder.

Sverige är det enda landet inom EU där medvetslösa patienter inte kan delta i kliniska studier. Orsaken är en formulering i EU-direktivet om att samtycke ska inhämtas av ställföreträdare, eller gode män, som har till uppdrag att sörja för individens hälsa. Men i den svenska föräldrabalken har gode män inget hälsoansvar, utan enbart ekonomiskt ansvar.

– För att ge en god man hälsoansvar i Sverige måste man få ett särskilt beslut från tingsrätten. Det hinner man inte göra i ett akut läge där någon är medvetslös, säger Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar på Läkemedelsverket, till Rapidus.

Det får som konsekvens att läkemedelsbolag vänder sig till andra länder?

– Ja, eller att man inte gör studien alls. Det här gäller ju inte bara industrin, utan även akademiska forskare.

Effekterna syns tydligt i statistiken som förs av de forskande läkemedelsbolagens branschorganisation LIF. På 15 år har antalet kliniska prövningar som deras medlemsbolag genomför i Sverige minskat med nästan 70 procent.

Sedan 2004 har ett flertal statliga utredningar gjorts i syfte att lösa konflikten mellan EU-direktivet och den svenska lagstiftningen, men ännu har inget förslag lagts på lagstiftarnas bord. Hos Läkemedelsverket, den myndighet som hanterar ansökningarna om klinisk prövning, önskar man sig en lösning snarast.

– Ja, det tror jag att alla vill. Där är vi nog helt överens. Även den medvetslöse patienten har rätt att bli beforskad, säger Gunilla Andrew-Nielsen.

Felicia Frithiof

Sedan ett EU-direktiv infördes 2004 går det inte längre att göra kliniska prövningar på medvetslösa patienter i Sverige – vilket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Advokater ska få AI-stöd – inte ersättas

    AI-assistenter intar snart varje bransch, med löfte om att lätta på det administrativa oket. Nu lanserar IT-bolaget Katscenter en juridisk AI-partner som ger advokater mer tid till det mänskliga hantverket.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.