torsdag 25 juli 2024

inloggad som

…och blottar brister i svensk lagstiftning

Sedan ett EU-direktiv infördes 2004 går det inte längre att göra kliniska prövningar på medvetslösa patienter i Sverige – vilket Lundabolaget Edvince fått erfara. På Läkemedelsverket menar man att mörkertalet är stort kring hur många studier Sverige går miste om årligen, när bolag och forskare vänder sig till andra länder.

Sverige är det enda landet inom EU där medvetslösa patienter inte kan delta i kliniska studier. Orsaken är en formulering i EU-direktivet om att samtycke ska inhämtas av ställföreträdare, eller gode män, som har till uppdrag att sörja för individens hälsa. Men i den svenska föräldrabalken har gode män inget hälsoansvar, utan enbart ekonomiskt ansvar.

– För att ge en god man hälsoansvar i Sverige måste man få ett särskilt beslut från tingsrätten. Det hinner man inte göra i ett akut läge där någon är medvetslös, säger Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar på Läkemedelsverket, till Rapidus.

Det får som konsekvens att läkemedelsbolag vänder sig till andra länder?

– Ja, eller att man inte gör studien alls. Det här gäller ju inte bara industrin, utan även akademiska forskare.

Effekterna syns tydligt i statistiken som förs av de forskande läkemedelsbolagens branschorganisation LIF. På 15 år har antalet kliniska prövningar som deras medlemsbolag genomför i Sverige minskat med nästan 70 procent.

Sedan 2004 har ett flertal statliga utredningar gjorts i syfte att lösa konflikten mellan EU-direktivet och den svenska lagstiftningen, men ännu har inget förslag lagts på lagstiftarnas bord. Hos Läkemedelsverket, den myndighet som hanterar ansökningarna om klinisk prövning, önskar man sig en lösning snarast.

– Ja, det tror jag att alla vill. Där är vi nog helt överens. Även den medvetslöse patienten har rätt att bli beforskad, säger Gunilla Andrew-Nielsen.

Felicia Frithiof

Sedan ett EU-direktiv infördes 2004 går det inte längre att göra kliniska prövningar på medvetslösa patienter i Sverige – vilket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Ny konkurs i Sulieman-sfären

    Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Osäkra tillgångar i Plexian

    Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.