torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Notering får vänta för marknadsaktuellt stamcellsbolag

Life science-bolaget Longboat Amniotics, tidigare Longboat Explorers, är mitt uppe i en kapitalrunda för att ta in 30 miljoner kronor. Under året planerar bolaget att bygga sitt eget labb för stamcellsutvinning i Medicon Village och få sina första kunder bland forskningsgrupper. Börsplanerna som aviserades i höstas skjuts däremot på framtiden.

– I och med den emission vi nu håller på att genomföra planerar vi inte att gå till börsen i år. Det beror i och för sig på vilka ägare vi får in och vad de vill, men ett scenario är en börsintroduktion 2020, säger vd Anders Månsson till Rapidus.

Som namnbytet antyder har bolaget lämnat utforskningsstadiet och börjar blir redo att ta sin teknik för stamcellsutvinning ur fostervatten till marknad.

Anders Månsson ser tre affärsområden framför sig – att utveckla egna läkemedel i partnerskap med en större aktör, att utlicensiera användningen av Longboats stamceller inom specifika tillämpningsområden, och att producera och tillhandahålla stamceller till forskargrupper och universitet.

– Den delen behöver inte ligga så långt borta, det blir den första men inte största intäktskällan. Här skulle vi kunna ha några kunder redan innan året är slut, säger han.

Longboat Amniotics grundades av forskartrion Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods. De har utvecklat en teknik för att tillvarata och utvinna stamceller ur fostervatten just före ett planerat kejsarsnitt. Efter en långt gången graviditet innehåller fostervattnet underpopulationer av stamceller specifika för olika kroppsorgan, vilket möjliggör en variation av medicinska tillämpningar.

Bolaget sitter på Smile i Lund och har fem anställda, utöver konsulter och två av grundarna på deltid. I ägarlistan återfinns sedan tidigare LU Holding, Perspektiv invest och styrelseordföranden Christer Fåhreus.

Felicia Frithiof

Life science-bolaget Longboat Amniotics, tidigare Longboat Explorers, är mitt uppe i en kapitalrunda för att ta in 30 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.