måndag 26 februari 2024

inloggad som

Notering får vänta för marknadsaktuellt stamcellsbolag

Life science-bolaget Longboat Amniotics, tidigare Longboat Explorers, är mitt uppe i en kapitalrunda för att ta in 30 miljoner kronor. Under året planerar bolaget att bygga sitt eget labb för stamcellsutvinning i Medicon Village och få sina första kunder bland forskningsgrupper. Börsplanerna som aviserades i höstas skjuts däremot på framtiden.

– I och med den emission vi nu håller på att genomföra planerar vi inte att gå till börsen i år. Det beror i och för sig på vilka ägare vi får in och vad de vill, men ett scenario är en börsintroduktion 2020, säger vd Anders Månsson till Rapidus.

Som namnbytet antyder har bolaget lämnat utforskningsstadiet och börjar blir redo att ta sin teknik för stamcellsutvinning ur fostervatten till marknad.

Anders Månsson ser tre affärsområden framför sig – att utveckla egna läkemedel i partnerskap med en större aktör, att utlicensiera användningen av Longboats stamceller inom specifika tillämpningsområden, och att producera och tillhandahålla stamceller till forskargrupper och universitet.

– Den delen behöver inte ligga så långt borta, det blir den första men inte största intäktskällan. Här skulle vi kunna ha några kunder redan innan året är slut, säger han.

Longboat Amniotics grundades av forskartrion Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods. De har utvecklat en teknik för att tillvarata och utvinna stamceller ur fostervatten just före ett planerat kejsarsnitt. Efter en långt gången graviditet innehåller fostervattnet underpopulationer av stamceller specifika för olika kroppsorgan, vilket möjliggör en variation av medicinska tillämpningar.

Bolaget sitter på Smile i Lund och har fem anställda, utöver konsulter och två av grundarna på deltid. I ägarlistan återfinns sedan tidigare LU Holding, Perspektiv invest och styrelseordföranden Christer Fåhreus.

Felicia Frithiof

Life science-bolaget Longboat Amniotics, tidigare Longboat Explorers, är mitt uppe i en kapitalrunda för att ta in 30 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.