… som just blivit doktor i experimentell medicinsk vetenskap med inriktning på neurofysiologi vid Lunds universitet.
Hur blev du doktorand?
– Efter studier inom matematik, fysik och medicin var jag doktorand 1992 till 1997 och studerade inlärningsfenomen – kloridjonernas roll i nervcellernas kommunikation i hjärnan vid inlärning. Jag gjorde mätningar på nervceller hos djur och matematiska simuleringar för att efterlikna observationerna och kunna dra längre slutsatser. Men så bildade jag Cellavision 1994, Anoto 1996 och Precise Biometrics 1997 och bolagen tog all min tid.
Varför tog du upp dina doktorandstudier efter 20 år?
– Jag behövde ju inte göra det för min fortsatta karriär, men man kan ju inte vara nästan-doktor. Visst, det är fantastiskt kul med bolagen varav en del är forskningsintensiva, men jag saknar ibland grundvetenskapen. Artiklarna var publicerade sedan tidigare, så jag har hållit på ett par år nu under semestrar och helger, läst igenom mina 200 referensartiklar och skrev ihop det sista i somras.
Har det gett dig idéer till nya bolag?
– Nja, lite sugen är jag kanske på att starta ett läkemedelsbolag med sikte på att ta fram läkemedel för att återställa en störd kloridjonbalans i nervceller, men det ska jag inte ge mig in i. Forskningsfältet är nu, 15-20 år senare, väldigt hett. De stora läkemedelsbolagen tittar på hur detta har del i tillstånd som epilepsi, autismspektrumsjukdomar men även Parkinsons sjukdom. Jag tror att det inom fem år finns läkemedel på marknaden som försöker ställa klorbalansen i hjärnan till rätta.
Elisabet Ottosson