måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt riskkapitalrekord i Skåne – tack vara ett enda företag

Under 2018 drog de skånska privatägda innovationsbolagen in en bra bit över två miljarder kronor i riskkapital, visar Rapidus grundliga genomgång. Det är en rekordstor summa, men ökningen jämfört med tidigare år beror nästan helt på Neo4j:s jätteemission under hösten.

Totalt handlar det om 2,1 miljarder kronor som pumpades in i skånska privatägda teknik- och life sciencebolag under fjolåret. Det är stor skillnad mot 2017, då de skånska onoterade innovationsbolagen fick nöja sig med 1,4 miljarder i riskkapital. Då ingår samtliga emissioner på minst en miljon kronor som rapporterats i Rapidus och andra medier.

Mer än hälften har investerats i ett fåtal omskrivna bolag, däribland Mapillary och Orbital Systems. Solklart störst summa har Neo4j, tidigare Neo Technology, säkrat. Emissionen på 80 miljoner dollar i december motsvarar hela ökningen jämfört med tidigare år.

Även Min Doktor har fyllt kassan rejält, genom en emission på 335 miljoner kronor från ICA-gruppen. I affären, som gör ICA-gruppen till 42-procentig ägare av Malmöbolaget, ingår utöver kontanterna även åtta Minutkliniker bemannade med sjuksköterskor. Pengarna ska enligt nuvarande plan räcka för de närmaste årens expansion – och tills att Min Doktor kan stå på egna ben.

– Det började som en dialog mellan oss och Minutklinikerna. Det hade säkert kunnat vara ett alternativ att ta in pengar från ett riskkapitalbolag istället, men det här passade perfekt in i vår strategi, säger vd Jonas Vig till Rapidus.

Även en rad mindre bolag har fyllt på kassan under året, exempelvis Trialbee, Canimguide Therapeutics och Joint Academy. Se hela listan här.

Jeanette Andersson, tillförordnad vd på Minc och initiativtagare till affärsängelnätverket Queen Invest, menar att det fortfarande är ”rimligt” lätt att hitta kapital men att det blivit lite tuffare under hösten.– 2018 har känts som en vattendelare. Riskviljan gick ner efter sommaren, vilket även märks på att färre bolag noterar sig. Men affärsänglarna är fortsatt intresserade av bra bolag, säger hon.

Vad tror du om 2019?

– Det beror nog på hur det utvecklar sig i världen. Det har ju varit en skakig börshöst, så det känns lite avvaktande. Men sedan hänger det inte alltid ihop med klimatet på börsen.

Klicka här för att se hela listan över emissionerna i privatägda skånska innovationsbolag

Erik Olausson

Under 2018 drog de skånska privatägda innovationsbolagen in en bra bit över två miljarder kronor i riskkapital, visar Rapidus grundliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.