lördag 15 juni 2024

inloggad som

Nytt riskkapitalrekord i Skåne – tack vara ett enda företag

Under 2018 drog de skånska privatägda innovationsbolagen in en bra bit över två miljarder kronor i riskkapital, visar Rapidus grundliga genomgång. Det är en rekordstor summa, men ökningen jämfört med tidigare år beror nästan helt på Neo4j:s jätteemission under hösten.

Totalt handlar det om 2,1 miljarder kronor som pumpades in i skånska privatägda teknik- och life sciencebolag under fjolåret. Det är stor skillnad mot 2017, då de skånska onoterade innovationsbolagen fick nöja sig med 1,4 miljarder i riskkapital. Då ingår samtliga emissioner på minst en miljon kronor som rapporterats i Rapidus och andra medier.

Mer än hälften har investerats i ett fåtal omskrivna bolag, däribland Mapillary och Orbital Systems. Solklart störst summa har Neo4j, tidigare Neo Technology, säkrat. Emissionen på 80 miljoner dollar i december motsvarar hela ökningen jämfört med tidigare år.

Även Min Doktor har fyllt kassan rejält, genom en emission på 335 miljoner kronor från ICA-gruppen. I affären, som gör ICA-gruppen till 42-procentig ägare av Malmöbolaget, ingår utöver kontanterna även åtta Minutkliniker bemannade med sjuksköterskor. Pengarna ska enligt nuvarande plan räcka för de närmaste årens expansion – och tills att Min Doktor kan stå på egna ben.

– Det började som en dialog mellan oss och Minutklinikerna. Det hade säkert kunnat vara ett alternativ att ta in pengar från ett riskkapitalbolag istället, men det här passade perfekt in i vår strategi, säger vd Jonas Vig till Rapidus.

Även en rad mindre bolag har fyllt på kassan under året, exempelvis Trialbee, Canimguide Therapeutics och Joint Academy. Se hela listan här.

Jeanette Andersson, tillförordnad vd på Minc och initiativtagare till affärsängelnätverket Queen Invest, menar att det fortfarande är ”rimligt” lätt att hitta kapital men att det blivit lite tuffare under hösten.– 2018 har känts som en vattendelare. Riskviljan gick ner efter sommaren, vilket även märks på att färre bolag noterar sig. Men affärsänglarna är fortsatt intresserade av bra bolag, säger hon.

Vad tror du om 2019?

– Det beror nog på hur det utvecklar sig i världen. Det har ju varit en skakig börshöst, så det känns lite avvaktande. Men sedan hänger det inte alltid ihop med klimatet på börsen.

Klicka här för att se hela listan över emissionerna i privatägda skånska innovationsbolag

Erik Olausson

Under 2018 drog de skånska privatägda innovationsbolagen in en bra bit över två miljarder kronor i riskkapital, visar Rapidus grundliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]