måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ytterligare ett skånskt Midrocbolag likvideras

Uppbackning från miljardären Mohammed Al-Amoudi och ägarfamiljen bakom Finax räckte inte för Malmöbaserade Tigran Technologies, vars ledning nu valt att likvidera bolaget. Samtidigt pågår likvideringen av ett annat Midroc-bolag, Trelleborgsbaserade Crossborder Technologies.

Runt 18.000 patienter har genom årens lopp fått Tigrans små titangranuler inopererade, främst för att bygga upp käkben och fylla ut hålrum runt tandimplantat där inflammationer ibland bryter ned vävnaden.

Granulerna är porösa, hakar i varandra och stimulerar benåterväxten. Men trots att inflammationer runt tandimplantat är ett växande problem för tandvården lyckades Tigran aldrig få fart på försäljningen.

– Dentalmarknaden är väldigt tuff och domineras av mycket stora bolag, säger avgående styrelseordföranden Anders Williamsson.

Sedan 2014 har ledningen istället försökt hitta en köpare till hela eller delar av verksamheten. Under tiden har Tigran fått återkommande miljontillskott från ägarkretsen, där den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudis bolag Midroc Invest fortfarande är störst.

Näst störst är ett bolag med skånska Finax-koncernens ägarfamilj i förarsätet. Tigran har även ett koppel med hundratals mindre ägare, ett arv från tiden som noterat bolag på dåvarande Aktietorget. Men i våras hade pengarna tagit slut igen.

– Bolaget har funnits länge och våra aktieägare är rätt trötta. Vi gjorde bedömningen att det är bättre att rekommendera likvidation, säger Anders Williamsson till Rapidus.

De senaste åren har Tigran Technologies endast haft en kvalitetschef som anställd medan vd:n och styrelsen arbetat utan lön. Kvar i bolaget finns en del tillgångar, främst patent, som likvidatorn nu försöker hitta köpare till.

Mohammed Al-Amoudi har sedan 2017 suttit i husarrest i Saudiarabien. Genom Midroc Invest och Microc New Technology är han storägare i en handfull tekniktunga Skånebolag, däribland Crunchfish och QGroup.

Innehavet Crossborder Technologies, med bas i Trelleborg, håller däremot även det på att likvideras. Även där finns patent och tillgångar som ska säljas.

– Tanken är inte att de ska försvinna med likvideringen. Förhoppningen är att föra över dem så snart som möjligt, säger Fredrik Lanneborn, Crossborders likvidator från Liman & Partners.

Erik Olausson
Emiliano Strauss

Uppbackning från miljardären Mohammed Al-Amoudi och ägarfamiljen bakom Finax räckte inte för Malmöbaserade Tigran Technologies, vars ledning nu valt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.