söndag 24 november 2024

inloggad som

Ytterligare ett skånskt Midrocbolag likvideras

Uppbackning från miljardären Mohammed Al-Amoudi och ägarfamiljen bakom Finax räckte inte för Malmöbaserade Tigran Technologies, vars ledning nu valt att likvidera bolaget. Samtidigt pågår likvideringen av ett annat Midroc-bolag, Trelleborgsbaserade Crossborder Technologies.

Runt 18.000 patienter har genom årens lopp fått Tigrans små titangranuler inopererade, främst för att bygga upp käkben och fylla ut hålrum runt tandimplantat där inflammationer ibland bryter ned vävnaden.

Granulerna är porösa, hakar i varandra och stimulerar benåterväxten. Men trots att inflammationer runt tandimplantat är ett växande problem för tandvården lyckades Tigran aldrig få fart på försäljningen.

– Dentalmarknaden är väldigt tuff och domineras av mycket stora bolag, säger avgående styrelseordföranden Anders Williamsson.

Sedan 2014 har ledningen istället försökt hitta en köpare till hela eller delar av verksamheten. Under tiden har Tigran fått återkommande miljontillskott från ägarkretsen, där den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudis bolag Midroc Invest fortfarande är störst.

Näst störst är ett bolag med skånska Finax-koncernens ägarfamilj i förarsätet. Tigran har även ett koppel med hundratals mindre ägare, ett arv från tiden som noterat bolag på dåvarande Aktietorget. Men i våras hade pengarna tagit slut igen.

– Bolaget har funnits länge och våra aktieägare är rätt trötta. Vi gjorde bedömningen att det är bättre att rekommendera likvidation, säger Anders Williamsson till Rapidus.

De senaste åren har Tigran Technologies endast haft en kvalitetschef som anställd medan vd:n och styrelsen arbetat utan lön. Kvar i bolaget finns en del tillgångar, främst patent, som likvidatorn nu försöker hitta köpare till.

Mohammed Al-Amoudi har sedan 2017 suttit i husarrest i Saudiarabien. Genom Midroc Invest och Microc New Technology är han storägare i en handfull tekniktunga Skånebolag, däribland Crunchfish och QGroup.

Innehavet Crossborder Technologies, med bas i Trelleborg, håller däremot även det på att likvideras. Även där finns patent och tillgångar som ska säljas.

– Tanken är inte att de ska försvinna med likvideringen. Förhoppningen är att föra över dem så snart som möjligt, säger Fredrik Lanneborn, Crossborders likvidator från Liman & Partners.

Erik Olausson
Emiliano Strauss

Uppbackning från miljardären Mohammed Al-Amoudi och ägarfamiljen bakom Finax räckte inte för Malmöbaserade Tigran Technologies, vars ledning nu valt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.