onsdag 6 december 2023

inloggad som

Ytterligare ett skånskt Midrocbolag likvideras

Uppbackning från miljardären Mohammed Al-Amoudi och ägarfamiljen bakom Finax räckte inte för Malmöbaserade Tigran Technologies, vars ledning nu valt att likvidera bolaget. Samtidigt pågår likvideringen av ett annat Midroc-bolag, Trelleborgsbaserade Crossborder Technologies.

Runt 18.000 patienter har genom årens lopp fått Tigrans små titangranuler inopererade, främst för att bygga upp käkben och fylla ut hålrum runt tandimplantat där inflammationer ibland bryter ned vävnaden.

Granulerna är porösa, hakar i varandra och stimulerar benåterväxten. Men trots att inflammationer runt tandimplantat är ett växande problem för tandvården lyckades Tigran aldrig få fart på försäljningen.

– Dentalmarknaden är väldigt tuff och domineras av mycket stora bolag, säger avgående styrelseordföranden Anders Williamsson.

Sedan 2014 har ledningen istället försökt hitta en köpare till hela eller delar av verksamheten. Under tiden har Tigran fått återkommande miljontillskott från ägarkretsen, där den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudis bolag Midroc Invest fortfarande är störst.

Näst störst är ett bolag med skånska Finax-koncernens ägarfamilj i förarsätet. Tigran har även ett koppel med hundratals mindre ägare, ett arv från tiden som noterat bolag på dåvarande Aktietorget. Men i våras hade pengarna tagit slut igen.

– Bolaget har funnits länge och våra aktieägare är rätt trötta. Vi gjorde bedömningen att det är bättre att rekommendera likvidation, säger Anders Williamsson till Rapidus.

De senaste åren har Tigran Technologies endast haft en kvalitetschef som anställd medan vd:n och styrelsen arbetat utan lön. Kvar i bolaget finns en del tillgångar, främst patent, som likvidatorn nu försöker hitta köpare till.

Mohammed Al-Amoudi har sedan 2017 suttit i husarrest i Saudiarabien. Genom Midroc Invest och Microc New Technology är han storägare i en handfull tekniktunga Skånebolag, däribland Crunchfish och QGroup.

Innehavet Crossborder Technologies, med bas i Trelleborg, håller däremot även det på att likvideras. Även där finns patent och tillgångar som ska säljas.

– Tanken är inte att de ska försvinna med likvideringen. Förhoppningen är att föra över dem så snart som möjligt, säger Fredrik Lanneborn, Crossborders likvidator från Liman & Partners.

Erik Olausson
Emiliano Strauss

Uppbackning från miljardären Mohammed Al-Amoudi och ägarfamiljen bakom Finax räckte inte för Malmöbaserade Tigran Technologies, vars ledning nu valt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad