söndag 5 maj 2024

inloggad som

Nytt bolag siktar på att bota diabetes

Forskningsavknoppningen Abarceo i Lund ska utveckla ett läkemedel som potentiellt ska kunna bota personer med diabetes typ 2.

Tidigare har man ansett att betacellerna – som normalt producerar insulin – är mer eller mindre döda hos diabetiker, men forskare från Lunds universitet har identifierat en mekanism som skulle kunna väcka dem till liv igen.

Det är forskarna Claes Wollheim och Albert Salehi vid Clinical Research Centre i Malmö – en del av Lunds universitet – som visat att betaceller kan börja fungera normalt igen, vilket är en revolution inom diabetesforskningen.

I forskningen har betaceller från människor med diabetes typ 2 har behandlats med en specifik kemisk substans och därefter börjat att producera insulin. Även djurförsök har gett samma resultat. Den kemiska substansen påverkar en mekanism så att kanaler i cellväggarna, som hos diabetiker läcker ut den specifika energimolekylen ATP vilken cellerna behöver för att klara av produktionen av insulin, stängs och ATP stannar kvar i cellerna.

Utvecklingen av läkemedelskandidaten sker i Abarceo som forskarna bildat tillsammans med LU Holding och Tara Heitner, vd i bolaget. Hon är även verksam i svensk-danska Galecto Biotech.

– Nästa steg blir att modifiera vår molekyl kemiskt, så att den ger ännu bättre verkan på betacellerna. Vi tror att en variant av molekylen skulle kunna reversera cellerna så att de därefter klarar av att bilda insulin i flera veckor efter en enda behandling. Vi går mot att kunna bota patienterna, och inte bara lindra symptom, säger Tara Heitner.

Hon uppskattar att arbetet kräver en uppbackning på minst 20 miljoner kronor för att kunna ta den nya molekylen genom preklinisk forskning och vidare till ett beslut om huruvida den kan utvecklas vidare till ett läkemedel. Därefter väntar kliniska studier som planeras att utföras i Region Skåne.

Elisabet Ottosson

Forskningsavknoppningen Abarceo i Lund ska utveckla ett läkemedel som potentiellt ska kunna bota personer med diabetes typ 2. Tidigare har man […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.