torsdag 21 november 2024

inloggad som

LU Bio har likviderats

Som Rapidus kunde berätta sommaren 2017 har planen varit att avveckla Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. Nära ett år senare är nu likvidationen avslutad. Kvar i portföljen fanns innehav i noterade Cantargia och Follicom, som delats ut till LU Bios ägare.

Sedan start har 100 miljoner kronor investerats i riskkapitalbolaget.

– Det är tveksamt om ett universitet ska vara verksamt i riskkapitalaktivitet. Det är, som det hörs, förenat med ganska stora risker. LU Bioscience hade fullgjort sin uppgift, de aktieägare som gick in med nytt kapital 2012 hade en tidsbegränsad vision. Totalt två av nio satsningar som från start fanns i LU Bio finns vid liv och det är inget dåligt, säger styrelseordförande Lars H Bruzelius.

Han kom in i bilden 2012. Då var LU Bioscience nära att gå omkull på grund av kapitalbrist och inre stridigheter.

Tidigare i år delades LU Biosciences ägarandelar, i de två kvarvarande forskningsavknoppningar som bolaget varit med och bildat, ut till LU Bioscience ägare. Lundabaserade Cantargia utvecklar en läkemedelskandidat mot vissa cancerformer främst i lungan och bukspottskörteln. Follicums verksamhet handlar om en peptid-baserad läkemdelskandidat som påverkar hårväxten och även har visat sig ha effekt på frisättning av insulin.

Största ägare i LU Bioscience är Stiftelsen Akademihemman, LU Holding, Kudu, LMK Forward och Östersjöstiftelsen. /Emily Binks

Som Rapidus kunde berätta sommaren 2017 har planen varit att avveckla Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. Nära ett år senare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.