Betongavfall från Metro-bygget i Köpenhamn används för att bygga 20 nya radhus i Ørestad. Bolagen bakom förbereder nu byggen i både Sverige och Norge med den återbruksinriktade byggmetoden.
Det är den Köpenhamnsbaserade arkitekt- och rådgivningsbyrån Lendager Group som tillsammans med materialleverantören Norecco står bakom det nya radhuskvarteret i Ørestad, kallat Upcycle Studios. Byggmetoden går ut på att stöpa betongen direkt på plats med ett mobilt betongverk.
Avfallsbetongen, som används som råmaterial, kommer från det pågående Metro-bygget, som fram till 2019 ska utöka stadens tunnelbanenätverk med 17 nya stationer och på sikt utvidgas till Nordhavn och Sydhavn. I dag används denna typ av betongrester främst till vägfyllnad.
– Vi återanvänder 1.400 ton betongavfall från Metron till gjutning av betongen i Upcycle Studios. Vi är i full gång med byggen till företag i Sverige och utvecklingsplaner i Norge, säger Anders Lendager, vd och grundare för Lendager Group.
Bygget av Upcycle Studios kostar inte mer än ett vanligt bygge av betong och Anders Lendager förväntar sig att kostnaderna för metoden kan sjunka framöver.
– I takt med att en cirkulär användning av byggmaterial blir mer populär kommer priserna falla, eftersom vi kommer kunna skala upp vår produktion av återanvända material, säger han.
Lendager Group har i dag 43 anställda och visade en blygsam vinst i senaste registrerade bokslutet, för 2016.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø