lördag 19 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Köpenhamnsbolag förbereder byggen i Sverige med återvunnen betong

|  ,
|  

Betongavfall från Metro-bygget i Köpenhamn används för att bygga 20 nya radhus i Ørestad. Bolagen bakom förbereder nu byggen i både Sverige och Norge med den återbruksinriktade byggmetoden.

Det är den Köpenhamnsbaserade arkitekt- och rådgivningsbyrån Lendager Group som tillsammans med materialleverantören Norecco står bakom det nya radhuskvarteret i Ørestad, kallat Upcycle Studios. Byggmetoden går ut på att stöpa betongen direkt på plats med ett mobilt betongverk.

Avfallsbetongen, som används som råmaterial, kommer från det pågående Metro-bygget, som fram till 2019 ska utöka stadens tunnelbanenätverk med 17 nya stationer och på sikt utvidgas till Nordhavn och Sydhavn. I dag används denna typ av betongrester främst till vägfyllnad.

– Vi återanvänder 1.400 ton betongavfall från Metron till gjutning av betongen i Upcycle Studios. Vi är i full gång med byggen till företag i Sverige och utvecklingsplaner i Norge, säger Anders Lendager, vd och grundare för Lendager Group.

Bygget av Upcycle Studios kostar inte mer än ett vanligt bygge av betong och Anders Lendager förväntar sig att kostnaderna för metoden kan sjunka framöver.

– I takt med att en cirkulär användning av byggmaterial blir mer populär kommer priserna falla, eftersom vi kommer kunna skala upp vår produktion av återanvända material, säger han.

Lendager Group har i dag 43 anställda och visade en blygsam vinst i senaste registrerade bokslutet, för 2016.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Betongavfall från Metro-bygget i Köpenhamn används för att bygga 20 nya radhus i Ørestad. Bolagen bakom förbereder nu byggen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.