måndag 4 december 2023

inloggad som

BioActive Polymers likvideras

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers gjorde ett omtag tidigt ifjor och satsade på andra applikationer än buken för sin spray mot oönskad sammanväxning. Men nysatsningen höll inte hela vägen och istället likvideras bolaget, som har serieentreprenören Christer Fåhraeus som delägare.

– Vi håller på och lägga ner bolaget, det är väldigt tråkigt. Vi var förberedda för en klinisk studie, allting är framställt inför studie som det fortfarande är full hållbarhet på, säger Roland Andersson till Rapidus.

Han köpte ut de tidigare ägarna för runt ett år sedan och riktade då även om bolaget till en bredare indikation inom ortopedi, senor och leder. Roland Andersson uppger att det behövdes ytterligare verifikation och studier efter justeringar i konceptet för att driva bolaget vidare.

BioActive utvecklade en spray mot oönskad sammanväxning som kan uppstå efter en operation. Sprayen lägger sig som ett invärtes plåster på det skadade området och bildar en skyddande hinna.

Sedan start har BioActive tagit in pengar från bland annat investmentbolaget Porte-Monnaie Venture och Lundabolaget Collodial Resource. Inför likvidationen som nu pågår står Roland Andersson och Christer Fåhraeus som största ägare.

Roland Andersson är även medgrundare av Reccan Diagnostics i Lund som fokuserar på buskpottkörtelcancer. Reccan har hittat flera biomarkörer som kan diagnosticera och bedöma cancerns aggressivitet. Roland Andersson och medgrundaren Daniel Ansari fick förra veckan hederspris för sitt arbete med Reccan då Lunds universitet och Sparbanken Skåne delade ut sitt årliga innovationspris.

Emily Binks

Medicinteknikbolaget BioActive Polymers gjorde ett omtag tidigt ifjor och satsade på andra applikationer än buken för sin spray mot oönskad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad