torsdag 21 november 2024

inloggad som

Lantmännen tar över 80 procent av havrebolaget CropTailor

Lundabolaget CropTailor, som utvecklar teknik för att snabbförädla nya havresorter, tar i en nyemission in fyra miljoner kronor från majoritetsägaren Lantmännen. Deras innehav ökar därmed till drygt 80 procent.

Lantmännen har stadigt ökat sitt ägande i CropTailor, genom en serie nyemissioner, sedan 2015. Under tiden har de också köpt ut några av de tidiga delägarna. Det senaste kapitaltillskottet ger Lantmännen en andel på drygt 80 procent, enligt CropTailors vd Olof Olsson.

– Vi har hittat en bra balans mellan oss. Lantmännen är väldigt forskarvänliga och ger oss en stor frihet, säger han till Rapidus.

Enligt avtalet med Lantmännen får CropTailor regelbundna inbetalningar under en femårsperiod, fram till mitten av 2019, förutsatt att de når vissa mål varje år. Forskningsbolaget, som siktar på att ta fram snabbförädlade havresorter, har haft bakslag – ett ovanligt regnigt september 2017 förstörde ett planerat industriellt pilotprojekt. Men genombrottet med kartläggningen av hela havregenomet, som presenterades för några veckor sedan, har skapat ett ökat internationellt intresse.

– Vi har introducerat sammanlagt omkring 2,6 miljarder mutationer i 2.600 olika linjer av havregenomet. Detta ger en enorm variation, och vi kan hitta i stort sett vilken egenskap som helst som vi är ute efter i populationen. Det ökar precisionen och hastigheten i förädlingen enormt när man kan gå efter tydliga DNA-baserade markörer, säger Olof Olsson, som hoppas på kommersialisering inom några år.

Mutationerna får CropTailor fram genom att behandla havrekärnan med etylmetansulfat. Tekniken går sedan ut på att sortera ut linjerna med de mest lovande egenskaperna, och korsa dem vidare. I slutändan kan det ge havresorter med exempelvis högre halter av protein eller betaglukaner. Även om resultatet kan likna det som händer vid genmodifiering räknas metoden som traditionell växtförädling eftersom mutationerna är identiska med dem som sker spontant i havrecellen. Det gör att CropTailors havre kan odlas även i områden där genmodifierade grödor är förbjudna.

CropTailor ingår i Lantmännens koncern, men har fortfarande kvar en viss självständig ställning. Olof Olsson är näst största ägare med omkring tio procent, följd av medgrundaren tillika Oatly-grundaren Rikard Öste, som äger fem procent genom sitt bolag Glucanova. Den norska motsvarigheten till Lantmännen, Felleskjøpet Agri, finns också med i ägarbilden på några procent.

Felicia Frithiof

Lundabolaget CropTailor, som utvecklar teknik för att snabbförädla nya havresorter, tar i en nyemission in fyra miljoner kronor från majoritetsägaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.