fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Serietillverkade hus blir ny giv för Midroc-koncernen

Malmöbaserade Midroc Properties, en del i den globala Midroc-koncernen, sjösätter ett byggbolag i ett marknadssegment där de får fajtas med bland annat Ikeas och Skanskas gemensamma bolag BoKlok.

Lyckos heter det nystartade bolaget. Till vd-posten har Midroc rekryterat Anders Larsson, som var med och drog igång just BoKlok och var dess vd mellan 1998 och 2006.

– Tidigare har Midroc byggt mest i så kallade A-lägen, men Lyckos kommer att satsa i perifera lägen så att fler har råd att köpa våra bostäder, säger Anders Larsson till Rapidus.

Uppdraget gäller för södra Sverige, initialt fokuserar man på Öresundsregionen. Midroc kommer att lansera det nya varumärket Lyckos senare i vår, men bolaget har redan påbörjat tre projekt i Skåne som har byggstart i år: två i Ystad och ett i Kävlinge. Sammanlagt rör det sig om 130 bostäder med en mix av bostadsrätter och hyreslägenheter.

Målsättningen är att vara upp i en årlig volym på 300 bostäder och en omsättning på 600 miljoner kronor om tre år. Den volymen kan jämföras med BoKlok, som 2017 byggde cirka 160 bostäder i Öresundsregionen och 1.200 i hela landet. För att klara av denna takt kommer Lyckos att inom en snar framtid anställa minst 15 personer, både tjänstemän och till produktionsenheten.

– Ett nyckeltal som ofta används är att boendekostnaden ska vara högst 30 procent av den disponibla inkomsten, och så blir det sällan för nybyggda lägenheter i dag. Vår ambition är att bygga bostäder med god arkitektur till en rimlig boendekostnad, säger Anders Larsson.

För att Lyckos ska lyckas med detta, utgår man från en industriell process där geometrier och planlösningar i stort sett är huggna i sten och där minsta skruv i byggsatsen är definierad när grävmaskinen rullar in.

Lyckos ingår i det tillika nystartade Midroc Housing Concepts som blir ett dotterbolag till Midroc Properties, vars affärsidé är att utveckla och förvalta bostäder och kommersiella lokaler i Sverige.

2017 omsatte Midroc Properties 2,3 miljarder kronor, gjorde ett resultat på 135 miljoner kronor och var vid årets slut 115 anställda. Prognosen för 2018 är 3,3 miljarder och för 2019 cirka 4,2 miljarder kronor.

– Minst 65 procent av dessa miljarder kommer att hamna i byggprojekt förlagda i Öresundsregionen, säger Midroc Properties vd Magnus Skiöld.

Magnus Erlandsson

Malmöbaserade Midroc Properties, en del i den globala Midroc-koncernen, sjösätter ett byggbolag i ett marknadssegment där de får fajtas med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.