söndag 3 december 2023

inloggad som

Granlunds miljardimperium går på offensiven bland innovationsbolag

Kort sagt: Satsningen på Midnight Hub kunde ju ha varit en engångsgrej. Men efter intåget i YouCruit är det tydligt att Karl-Axel Granlunds fastighets- och industri-imperium tagit steget att bli en aktiv investerare även bland regionens små innovationsbolag.

Av Erik Olausson, chefredaktör

De senaste året har den annars rätt anonyma Volito-sfären synts allt mer i tidningsspalterna. I maj drog bygget av 110-metersskrapan The Point igång i Hyllie, där Volito Fastigheter äger hälften. I augusti var Volito med som köpare då EQT sålde 19 procent av Anticimex för tre miljarder kronor. Och under våren kunde Rapidus berätta att grundaren Karl-Axel Granlund lämnat över majoritetsägandet i miljardimperiet till sina tre söner Peter, Karl-Fredrik och Axel.

Företagsgruppen, som Karl-Axel Granlund snickrat på sedan början på 1990-talet, har i dag merparten av tillgångarna i fastigheter i Malmöområdet, industribolag runt om i Norden samt aktieposter i Peab och Bulten. Att Volito-sfären i december 2016 gick in som tioprocentig ägare i det nystartade spelutvecklingsbolaget Midnight Hub bryter därför av rejält. Midnight Hub har bara några få år på nacken och har ännu inte släppt sitt första spel.

YouCruit har kommit lite längre, 13.000 företag har i dag använt deras algoritmstyrda rekrytering och intäkterna 2016 ökade med drygt 50 procent till 4,3 miljoner kronor. Men liksom Midnight Hub är det fortfarande ett ungt innovationsbolag, helt beroende av riskkapital för att ta nästa steg.

Exakt vilket resonemang som ligger bakom intåget i YouCruit är svårt att veta. Karl-Axel Granlund och hans tre söner är notoriskt medieskygga och skickar istället fram Volitos koncernchef Ulf Liljedahl, som inte heller han brukar säga mycket om framtidsplanerna. Men man kan ana brödratrions inflytande bakom satsningarna på Midnight Hub och YouCruit.

Axel Granlund, som med 34 år fyllda är den äldsta av bröderna, har redan flera år bakom sig som vd för Ideonbolaget Ekobalans Fenix, och är den som gått in som styrelserepresentant i YouCruit. På motsvarande sätt gick Peter Granlund in som ledamot i Midnight Hub i samband med Volito-sfärens investering i december 2016. Peter står även bakom det anonyma handelsbolaget FPGH Games, grundat förra vintern.

Parallellt med de industriella innehaven och Volitos uttalade ambition att utöka fastighetsportföljen, inte minst med fler bostäder, kan vårens generationsskifte därmed bädda för fler investeringar i små innovationsbolag. Det här är inte heller helt okänd terräng för koncernen. Utöver Ekobalans Fenix, vars teknik används för att utvinna gödning ur rester från reningsverk, biogasrötning och livsmedelsindustrin, har Volito sedan många år en 20-procentig ägarandel i läkemedelsbolaget Galenica i Malmö.

Här finns en parallell till Sandberg Development, även det en familjeägd företagsgrupp som länge arbetat i skymundan. Den Malmöbaserade koncernen grundades av Gunnar Sandberg, som 1992 sålde sitt skötebarn ElektroSandberg till Sydkraft, men kontrolleras i dag av sonen Per Sandberg.

Ledningen har i många år varit helt fokuserad på de existerande innehaven Aimpoint, Granuldisk och Camurus men i september kunde Rapidus rapportera att Sandberg Development gått in som ny ägare i teknikbolaget Isec i Helsingborg. Och att koncernen siktar på att göra fler investeringar i regionens innovationsbolag framöver.

Volito-sfärens satsning på YouCruit är även intressant ur en annan aspekt: den innebär att Djäkne Startup Studio hittat ytterligare en partner att göra investeringar med. Kärntruppen bakom Djäkne Startup Studio grundlade sitt kapital genom försäljningen av dåvarande Mobenga till brittiska Playtech Sports 2011 för sammanlagt 217 miljoner kronor. Sedan dess har Djäkne även sålt av HittaHem till Bonnier och en rad sportsajter till Everysport Media Group.

Det har gett Djäkne Startup Studio muskler att exempelvis satsa pengar i StudyBee tillsammans med Almi Invest Syd samt fotbollsspelarna Robin Olsen och Pontus Jansson. Nyligen har Djäkne även investerat i Engaging Care och apputvecklingsbolaget Healthguide IRL – även det tillsammans med MFF-veteranerna Olsen och Jansson. YouCruit är ett av Djäkne Startup Studios portföljbolag som även sitter rent fysiskt i lokalerna på Djäknegatan i Malmö, jämte bland annat Hoodin och United Robots.

Till skillnad mot klassiska riskkapitalbolag har Volito-koncernen existerande verksamhet inom fastighetsförvaltning och industri som kan ge framtida portföljbolag en gräddfil till att fälttesta sin teknik och tidigt skaffa sig referenser. Och med tillgångar värderade till cirka fem miljarder är det en ovanligt stor spelare som gör entré som investerare bland regionens innovationsbolag. Jämte Sandberg Developments intåg på samma arena är det en nyhet vars långsiktiga betydelse vi ännu bara kan ana oss till.

Kort sagt: Satsningen på Midnight Hub kunde ju ha varit en engångsgrej. Men efter intåget i YouCruit är det tydligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad