onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Extra snabbanalys: EMA-förlust ger bakläxa för regionen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda länderna såväl som regionen. Här finns saker att lära sig. Och saker att göra bättre nästa gång.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Först det positiva: Danmarks regering, Köpenhamn och Novo Nordisk toppchef Lars Rebien Sørensen har av allt att döma genomfört ett lobbyingarbete i toppklass med synlighet, tydliga argument och konkret uppbackning. Danmark var redo att stå för hyran och andra lokalutgifter i 20 år för EMA till en beräknad kostnad på 1,7 miljarder danska kronor. Nu slipper staten undan med de 49 miljoner det kostat att reservera delar av Copenhagen Towers i Ørestad för de runt 900 EMA-anställda som istället hamnar i Amsterdam.

Och så de dyrköpta lärdomarna:

* Skåne och Medicon Valley Alliance tog allt för lång tid på sig att stötta Köpenhamns kandidatur för EMA.

* Greater Copenhagen & Skåne Committee saknade nästan helt genomslagskraft i arbetet med EMA. Det måste det bli ändring på.

* Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (Liberal Alliance) har rätt i sin kritik att Sverige svikit. Samuelsen kan inte förstå varför svenskarna inte stöttade ett bud som även skulle hjälpa Skåne. Utan att vara precis talar Samuelsen om att det kan få ”konsekvenser” för samarbetet över Öresund. Svenska regeringen har alltså en del arbete framför sig på att återuppbygga relationerna och måste visa stor samarbetsvilja om regionen ska tro på det.

* För Skånes del blev det tydligt att om man ska få Stockholm att prioritera Öresundsregionen måste Skåne knyta sig närmare Själland. Malmötoppen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har helt rätt i att de ”nordiska länderna är för små för att inte samarbeta”. Införandet av gränskontroller vid Kastrup är ett annat exempel på hur förhållandena i Öresundsregionen sätts på undantag när den nationella dagordningen spikas i Stockholm.

* Slutligen har även Danmark en lärdom att dra. Det kostar inflytande och genomslagskraft att hålla fast vid landets EU-undantag inom Euro-samarbete, rätts- och försvarssamarbete. EMA-placeringen var delvis resultatet av en politisk kohandel där Danmark hämmades av att redan vara värd för EU:s miljöagentur. Men vill man höras i EU-samarbetet måste man också bidra.

Klik her for at se dansk version af analysen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.