lördag 23 november 2024

inloggad som

Extra snabbanalys: EMA-förlust ger bakläxa för regionen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda länderna såväl som regionen. Här finns saker att lära sig. Och saker att göra bättre nästa gång.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Först det positiva: Danmarks regering, Köpenhamn och Novo Nordisk toppchef Lars Rebien Sørensen har av allt att döma genomfört ett lobbyingarbete i toppklass med synlighet, tydliga argument och konkret uppbackning. Danmark var redo att stå för hyran och andra lokalutgifter i 20 år för EMA till en beräknad kostnad på 1,7 miljarder danska kronor. Nu slipper staten undan med de 49 miljoner det kostat att reservera delar av Copenhagen Towers i Ørestad för de runt 900 EMA-anställda som istället hamnar i Amsterdam.

Och så de dyrköpta lärdomarna:

* Skåne och Medicon Valley Alliance tog allt för lång tid på sig att stötta Köpenhamns kandidatur för EMA.

* Greater Copenhagen & Skåne Committee saknade nästan helt genomslagskraft i arbetet med EMA. Det måste det bli ändring på.

* Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (Liberal Alliance) har rätt i sin kritik att Sverige svikit. Samuelsen kan inte förstå varför svenskarna inte stöttade ett bud som även skulle hjälpa Skåne. Utan att vara precis talar Samuelsen om att det kan få ”konsekvenser” för samarbetet över Öresund. Svenska regeringen har alltså en del arbete framför sig på att återuppbygga relationerna och måste visa stor samarbetsvilja om regionen ska tro på det.

* För Skånes del blev det tydligt att om man ska få Stockholm att prioritera Öresundsregionen måste Skåne knyta sig närmare Själland. Malmötoppen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har helt rätt i att de ”nordiska länderna är för små för att inte samarbeta”. Införandet av gränskontroller vid Kastrup är ett annat exempel på hur förhållandena i Öresundsregionen sätts på undantag när den nationella dagordningen spikas i Stockholm.

* Slutligen har även Danmark en lärdom att dra. Det kostar inflytande och genomslagskraft att hålla fast vid landets EU-undantag inom Euro-samarbete, rätts- och försvarssamarbete. EMA-placeringen var delvis resultatet av en politisk kohandel där Danmark hämmades av att redan vara värd för EU:s miljöagentur. Men vill man höras i EU-samarbetet måste man också bidra.

Klik her for at se dansk version af analysen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.