torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Extra snabbanalys: EMA-förlust ger bakläxa för regionen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda länderna såväl som regionen. Här finns saker att lära sig. Och saker att göra bättre nästa gång.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Först det positiva: Danmarks regering, Köpenhamn och Novo Nordisk toppchef Lars Rebien Sørensen har av allt att döma genomfört ett lobbyingarbete i toppklass med synlighet, tydliga argument och konkret uppbackning. Danmark var redo att stå för hyran och andra lokalutgifter i 20 år för EMA till en beräknad kostnad på 1,7 miljarder danska kronor. Nu slipper staten undan med de 49 miljoner det kostat att reservera delar av Copenhagen Towers i Ørestad för de runt 900 EMA-anställda som istället hamnar i Amsterdam.

Och så de dyrköpta lärdomarna:

* Skåne och Medicon Valley Alliance tog allt för lång tid på sig att stötta Köpenhamns kandidatur för EMA.

* Greater Copenhagen & Skåne Committee saknade nästan helt genomslagskraft i arbetet med EMA. Det måste det bli ändring på.

* Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (Liberal Alliance) har rätt i sin kritik att Sverige svikit. Samuelsen kan inte förstå varför svenskarna inte stöttade ett bud som även skulle hjälpa Skåne. Utan att vara precis talar Samuelsen om att det kan få ”konsekvenser” för samarbetet över Öresund. Svenska regeringen har alltså en del arbete framför sig på att återuppbygga relationerna och måste visa stor samarbetsvilja om regionen ska tro på det.

* För Skånes del blev det tydligt att om man ska få Stockholm att prioritera Öresundsregionen måste Skåne knyta sig närmare Själland. Malmötoppen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har helt rätt i att de ”nordiska länderna är för små för att inte samarbeta”. Införandet av gränskontroller vid Kastrup är ett annat exempel på hur förhållandena i Öresundsregionen sätts på undantag när den nationella dagordningen spikas i Stockholm.

* Slutligen har även Danmark en lärdom att dra. Det kostar inflytande och genomslagskraft att hålla fast vid landets EU-undantag inom Euro-samarbete, rätts- och försvarssamarbete. EMA-placeringen var delvis resultatet av en politisk kohandel där Danmark hämmades av att redan vara värd för EU:s miljöagentur. Men vill man höras i EU-samarbetet måste man också bidra.

Klik her for at se dansk version af analysen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.