tisdag 5 december 2023

inloggad som

Extra snabbanalys: EMA-förlust ger bakläxa för regionen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda länderna såväl som regionen. Här finns saker att lära sig. Och saker att göra bättre nästa gång.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Först det positiva: Danmarks regering, Köpenhamn och Novo Nordisk toppchef Lars Rebien Sørensen har av allt att döma genomfört ett lobbyingarbete i toppklass med synlighet, tydliga argument och konkret uppbackning. Danmark var redo att stå för hyran och andra lokalutgifter i 20 år för EMA till en beräknad kostnad på 1,7 miljarder danska kronor. Nu slipper staten undan med de 49 miljoner det kostat att reservera delar av Copenhagen Towers i Ørestad för de runt 900 EMA-anställda som istället hamnar i Amsterdam.

Och så de dyrköpta lärdomarna:

* Skåne och Medicon Valley Alliance tog allt för lång tid på sig att stötta Köpenhamns kandidatur för EMA.

* Greater Copenhagen & Skåne Committee saknade nästan helt genomslagskraft i arbetet med EMA. Det måste det bli ändring på.

* Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (Liberal Alliance) har rätt i sin kritik att Sverige svikit. Samuelsen kan inte förstå varför svenskarna inte stöttade ett bud som även skulle hjälpa Skåne. Utan att vara precis talar Samuelsen om att det kan få ”konsekvenser” för samarbetet över Öresund. Svenska regeringen har alltså en del arbete framför sig på att återuppbygga relationerna och måste visa stor samarbetsvilja om regionen ska tro på det.

* För Skånes del blev det tydligt att om man ska få Stockholm att prioritera Öresundsregionen måste Skåne knyta sig närmare Själland. Malmötoppen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har helt rätt i att de ”nordiska länderna är för små för att inte samarbeta”. Införandet av gränskontroller vid Kastrup är ett annat exempel på hur förhållandena i Öresundsregionen sätts på undantag när den nationella dagordningen spikas i Stockholm.

* Slutligen har även Danmark en lärdom att dra. Det kostar inflytande och genomslagskraft att hålla fast vid landets EU-undantag inom Euro-samarbete, rätts- och försvarssamarbete. EMA-placeringen var delvis resultatet av en politisk kohandel där Danmark hämmades av att redan vara värd för EU:s miljöagentur. Men vill man höras i EU-samarbetet måste man också bidra.

Klik her for at se dansk version af analysen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.