fredag 26 april 2024

inloggad som

Extra snabbanalys: EMA-förlust ger bakläxa för regionen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda länderna såväl som regionen. Här finns saker att lära sig. Och saker att göra bättre nästa gång.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Först det positiva: Danmarks regering, Köpenhamn och Novo Nordisk toppchef Lars Rebien Sørensen har av allt att döma genomfört ett lobbyingarbete i toppklass med synlighet, tydliga argument och konkret uppbackning. Danmark var redo att stå för hyran och andra lokalutgifter i 20 år för EMA till en beräknad kostnad på 1,7 miljarder danska kronor. Nu slipper staten undan med de 49 miljoner det kostat att reservera delar av Copenhagen Towers i Ørestad för de runt 900 EMA-anställda som istället hamnar i Amsterdam.

Och så de dyrköpta lärdomarna:

* Skåne och Medicon Valley Alliance tog allt för lång tid på sig att stötta Köpenhamns kandidatur för EMA.

* Greater Copenhagen & Skåne Committee saknade nästan helt genomslagskraft i arbetet med EMA. Det måste det bli ändring på.

* Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (Liberal Alliance) har rätt i sin kritik att Sverige svikit. Samuelsen kan inte förstå varför svenskarna inte stöttade ett bud som även skulle hjälpa Skåne. Utan att vara precis talar Samuelsen om att det kan få ”konsekvenser” för samarbetet över Öresund. Svenska regeringen har alltså en del arbete framför sig på att återuppbygga relationerna och måste visa stor samarbetsvilja om regionen ska tro på det.

* För Skånes del blev det tydligt att om man ska få Stockholm att prioritera Öresundsregionen måste Skåne knyta sig närmare Själland. Malmötoppen Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har helt rätt i att de ”nordiska länderna är för små för att inte samarbeta”. Införandet av gränskontroller vid Kastrup är ett annat exempel på hur förhållandena i Öresundsregionen sätts på undantag när den nationella dagordningen spikas i Stockholm.

* Slutligen har även Danmark en lärdom att dra. Det kostar inflytande och genomslagskraft att hålla fast vid landets EU-undantag inom Euro-samarbete, rätts- och försvarssamarbete. EMA-placeringen var delvis resultatet av en politisk kohandel där Danmark hämmades av att redan vara värd för EU:s miljöagentur. Men vill man höras i EU-samarbetet måste man också bidra.

Klik her for at se dansk version af analysen

Kort sagt: Att Stockholm och Köpenhamn förlorade kampen om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA borde väcka till eftertanke i de båda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.