onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Utländska miljöteknikdelegationer stannar i Köpenhamn

Den danska regeringsbackade miljöteknikportalen State of Green har sedan grundandet 2008 bland annat arbetat för gemensamma dansk-svenska besök från utländska delegationer. Men det har visat sig mycket svårt att få delegationerna att åka över bron när de väl har kommit till Köpenhamn.

– De senaste 5-6 åren har det bara varit tio resor över Öresundsbron till Skåne för delegationer som kommit för att se miljöteknik i Köpenhamn och Danmark. Det är inte imponerande, medger State of Greens direktör Finn Mortensen.

Det kan jämföras med att över 200 utländska miljöteknikdelegationer besöker Danmark varje år – en siffra som Finn Mortensen i gengäld är stolt över.

– Vi har undersökt varför vi inte kan få med delegationerna över bron. Huvudfokus för delegationerna är vindenergi, där Danmark är mycket starkt. Därför har det varit svårt att få till besök på båda sidor sundet. Skåne har andra saker att bjuda på, exempelvis ett starkt fokus på biogas, säger Finn Mortensen.

State of Green, som grundades som en del av upptakten till klimattoppmötet i Köpenhamn 2008, hänvisar till Skåne via Greentech Visits, ett kommunsamarbete under ledning av Malmöbaserade Sustainable Business Hub. Bland skånska sevärdheter listar Sustainable Business Hub Kristianstads centralsjukhus, som värms upp och kyls ned med hjälp av en underjordisk akvifer, den biologiska spillvattenbehandlingen i Öresundsverket i Helsingborg och uppvärmning från havet i det kommunala bostadsbolaget i Karlskrona.

Michelle Snarberg, som ansvarar för Greentech Visits, har en helt annan upplevelse än Finn Mortensen av de utländska delegationernas intresse.

– Vi har många delegationsbesök till Skåne och de tänker på Öresundsregionen som en enhet, säger hon.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Den danska regeringsbackade miljöteknikportalen State of Green har sedan grundandet 2008 bland annat arbetat för gemensamma dansk-svenska besök från utländska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.