torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Utländska miljöteknikdelegationer stannar i Köpenhamn

Den danska regeringsbackade miljöteknikportalen State of Green har sedan grundandet 2008 bland annat arbetat för gemensamma dansk-svenska besök från utländska delegationer. Men det har visat sig mycket svårt att få delegationerna att åka över bron när de väl har kommit till Köpenhamn.

– De senaste 5-6 åren har det bara varit tio resor över Öresundsbron till Skåne för delegationer som kommit för att se miljöteknik i Köpenhamn och Danmark. Det är inte imponerande, medger State of Greens direktör Finn Mortensen.

Det kan jämföras med att över 200 utländska miljöteknikdelegationer besöker Danmark varje år – en siffra som Finn Mortensen i gengäld är stolt över.

– Vi har undersökt varför vi inte kan få med delegationerna över bron. Huvudfokus för delegationerna är vindenergi, där Danmark är mycket starkt. Därför har det varit svårt att få till besök på båda sidor sundet. Skåne har andra saker att bjuda på, exempelvis ett starkt fokus på biogas, säger Finn Mortensen.

State of Green, som grundades som en del av upptakten till klimattoppmötet i Köpenhamn 2008, hänvisar till Skåne via Greentech Visits, ett kommunsamarbete under ledning av Malmöbaserade Sustainable Business Hub. Bland skånska sevärdheter listar Sustainable Business Hub Kristianstads centralsjukhus, som värms upp och kyls ned med hjälp av en underjordisk akvifer, den biologiska spillvattenbehandlingen i Öresundsverket i Helsingborg och uppvärmning från havet i det kommunala bostadsbolaget i Karlskrona.

Michelle Snarberg, som ansvarar för Greentech Visits, har en helt annan upplevelse än Finn Mortensen av de utländska delegationernas intresse.

– Vi har många delegationsbesök till Skåne och de tänker på Öresundsregionen som en enhet, säger hon.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Den danska regeringsbackade miljöteknikportalen State of Green har sedan grundandet 2008 bland annat arbetat för gemensamma dansk-svenska besök från utländska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.