lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Investeringsjätte gör färre nysatsningar i Skåne

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det enbart om följdinvesteringar, sedan 2014 har Industrifonden inte gjort några nyinvesteringar alls i Öresundsregionen. Istället har antalet skånska innehav krympt successivt.

Att det är goda tider märks tydligt i Industrifondens färska redovisning för det brutna räkenskapsåret juli 2016 – juni 2017. För första gången sedan år 2000 investerade stiftelsen över en halv miljard kronor i nya och befintliga portföljbolag. Än mer anmärkningsvärt är att medfinansieringen från andra aktörer gick upp från 725 miljoner föregående räkenskapsår till 2,6 miljarder.

– Det har varit stora kapitalresningar i de bolag vi noterat under året, som Oncopeptides och BoneSupport, säger Industrifondens kommunikationschef Sara Mattsson till Rapidus.

Hon pekar på att Industrifonden på senare tid kunnat sälja av många innehav med förtjänst, vilket gett utrymme att satsa mer än tidigare.

I Skåne har Industrifonden bland annat gjort följdinvesteringar i BoneSupport, Zaplox och BoMill. Efter räkenskapsårets slut var stiftelsen även med när Sol Voltaics tog in 180 miljoner kronor under sommaren och när Malmöbaserade InRiver i början av hösten fyllde på kassan med 100 miljoner för att bland annat kunna utöka personalstyrkan.

Men det handlar alltså om skånska innovationsbolag som Industrifonden varit engagerade i länge. Av det tiotal nyinvesteringar som stiftelsen gjort de senaste tre åren har inget varit i Skåne. Det står i bjärt kontrast till räkenskapsåret 2013-2014, då sex av totalt tolv nyinvesteringar var skånska bolag.

Enligt Sara Mattsson handlar det dock bara om tillfälligheter.

– Vi är nere i Skåne väldigt ofta och träffar bolag, men det har inte slutat med att vi gått in i något. Vi hoppas dock göra fler investeringar i södra Sverige, säger hon.

Som en följd har antalet skånska innehav minskat successivt. Pastry Sweden, vars affärsidé var att sälja skräddarsydda tårtor över nätet, gick i konkurs i februari. Det senaste året har Industrifonden även sålt sina aktier i dansk-svenska läkemedelsutvecklaren CMC Contrast och dragit sig ur MagComp i samband med Eslövsbolagets rekonstruktion. Även marken under portföljbolaget Barista gungar, den skånska cafékedjan är under hård ekonomisk press och har nyligen ansökt om rekonstruktion.

Parallellt har Industrifonden halverat sitt innehav i Hövding och sålt stora delar av sina aktier i Oatly till ett joint venture-bolag bildat av Verlinvest och China Resources.

Industrifonden grundades av staten 1979 men agerar i dag helt på eget mandat. Stiftelsens har tillgångar värderade till närmare fem miljarder kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda, samtliga baserade i Stockholm. Den sista representanten i Skåne, Nicholas Jacobsson, slutade våren 2016.

Erik Olausson

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Konsumentverket kommenterar ny Hövding

    Rapidus kunde på tisdagen avslöja att en ny Hövding-cykelhjälm är under utveckling. Föregångaren dödades av Konsumentverket som nu ger sina kommentarer kring utsikterna för en ny version.

  • Hövding gör comeback — utvecklas i Lund

    Ett drygt år efter att österrikiska Isi Group köpte Hövdings konkursbo står det klart: Den fjärde generationen av Hövdinghjälmen är på väg. Och den kommer delvis från Lund.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck.