fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundaföretag går i graven när Ericsson bryter samarbete

Innovationsbolaget Finja Five från Lund avvecklas. Det är konsekvensen av att elektronikjätten Ericsson sagt upp samarbetet. Men deras egenutvecklade tjänst inom molnbaserad skolundervisning ska överleva.

När det lilla Lundabolaget Finja Five 2014 slöt ett samarbetsavtal med Ericsson om att leverera sin molntjänst för e-lärande till skolbarn i Burma var ambitionerna om att bidra till social förändring stora. Man såg framför sig att det skulle öppna dörrar till fler länder i Asien. Men i våras drog Ericsson i bromsen och det fanns inga andra kunder.

Enligt Finja Fives styrelseordförande Henrik Pålsson har utsikterna för Lundabolaget drastiskt förändrats sedan stora aktörer som Google gett sig in på marknaden för molnbaserade e-lärandetjänster.

– På ett sätt är det ju bra att andra aktörer fått upp ögonen för viktigheten i detta. Att vi inte orkade överleva är kanske mindre viktigt, det väsentliga är att barnen får bättre möjligheter, säger Henrik Pålsson till Rapidus.

Han och fyra av de andra grundarna tar nu sitt engagemang för teknik som medel för social förändring vidare till den nybildade ideella stiftelsen 2 Be 4 Good, som ska knyta samman universitet och näringsliv. Den egenutvecklade e-lärandetjänsten kommer också att leva vidare. Den togs fram tillsammans med Göteborgsbaserade mjukvaruföretaget Appland, och kommer att finnas kvar i deras sortiment.

Finja Five grundades 2010 av en grupp forskare vid Lunds universitets internetinstitut, och har i alla år haft en blygsam omsättning. Bland ägarna syntes utöver grundarna också LU Holding.

Felicia Frithiof

Innovationsbolaget Finja Five från Lund avvecklas. Det är konsekvensen av att elektronikjätten Ericsson sagt upp samarbetet. Men deras egenutvecklade tjänst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Malmöstudio får flygande start

    Den nystartade spelstudion Dead Astronauts har fått en flygande start med drygt 40 miljoner kronor på fickan. Studion ska utveckla ett äventyrsspel som ska locka en bred publik.