måndag 13 maj 2024

inloggad som

Lundaföretag går i graven när Ericsson bryter samarbete

Innovationsbolaget Finja Five från Lund avvecklas. Det är konsekvensen av att elektronikjätten Ericsson sagt upp samarbetet. Men deras egenutvecklade tjänst inom molnbaserad skolundervisning ska överleva.

När det lilla Lundabolaget Finja Five 2014 slöt ett samarbetsavtal med Ericsson om att leverera sin molntjänst för e-lärande till skolbarn i Burma var ambitionerna om att bidra till social förändring stora. Man såg framför sig att det skulle öppna dörrar till fler länder i Asien. Men i våras drog Ericsson i bromsen och det fanns inga andra kunder.

Enligt Finja Fives styrelseordförande Henrik Pålsson har utsikterna för Lundabolaget drastiskt förändrats sedan stora aktörer som Google gett sig in på marknaden för molnbaserade e-lärandetjänster.

– På ett sätt är det ju bra att andra aktörer fått upp ögonen för viktigheten i detta. Att vi inte orkade överleva är kanske mindre viktigt, det väsentliga är att barnen får bättre möjligheter, säger Henrik Pålsson till Rapidus.

Han och fyra av de andra grundarna tar nu sitt engagemang för teknik som medel för social förändring vidare till den nybildade ideella stiftelsen 2 Be 4 Good, som ska knyta samman universitet och näringsliv. Den egenutvecklade e-lärandetjänsten kommer också att leva vidare. Den togs fram tillsammans med Göteborgsbaserade mjukvaruföretaget Appland, och kommer att finnas kvar i deras sortiment.

Finja Five grundades 2010 av en grupp forskare vid Lunds universitets internetinstitut, och har i alla år haft en blygsam omsättning. Bland ägarna syntes utöver grundarna också LU Holding.

Felicia Frithiof

Innovationsbolaget Finja Five från Lund avvecklas. Det är konsekvensen av att elektronikjätten Ericsson sagt upp samarbetet. Men deras egenutvecklade tjänst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen