torsdag 22 februari 2024

inloggad som

CE-märkning banar väg för börsaktuell tumörborr

BibbInstruments i Lund börjar leverera sitt första biopsiinstrument, EndoDrill, till sjukhus i Sverige. Order har lagts redan tidigare men först nu, när bolagets engångsinstrument CE-märkts, kan de levereras.

Initialt har sex sjukhus beställt varsina tre engångsinstrument.

– Det är sex svenska sjukhus, utspridda i landet. Om det går bra kan vi skeppa många instrument och beställa många på kort varsel. Kommer det ett enormt behov så kommer vi kunna lösa det, säger vd Fredrik Lindblad till Rapidus.

Med EndoDrill kan läkarna ta djupare prover av cancertumörer. Bland annat kan instrumentet få fram material från tumörer som växer under magsäckens olika lager. Tumörborren monteras, steriliseras och förpackas i Tyskland med komponenter från Japan, Schweiz och Tyskland. Till en början kommer instrument för att diagnostisera magsäckstumörer skeppas ut.

– Vi planerar även att lansera fler produkter, bland annat en för lungbiopsi, där vi använder samma patenterade teknik. Men det blir inte i år, säger Fredrik Lindblad.

Någon gång under hösten planerar BibbInstruments en notering på Aktietorget. Går allt enligt plan ska en publik emission påbörjas i september följt av en notering i oktober.

Tre personer arbetar heltid i BibbInstruments, som startades 2013. Grundaren Charles Walther är majoritetsägare, bland övriga ägare syns Swedish Growth Fund, LU Holding och Christer Fåhraeus via investeringsbolaget Fårö Capital. Verksamheten har även finansierats med Vinnova-anslag, stipendium från Sten K Johnsons stiftelse, stipendium från familjen Kamprad samt egna medel.

Ordförande är Erik von Schenck, vd för Jolife, delägare i Captera Medtech samt styrelseledamot för Dignitana och Avidicare. BibbInstruments sitter på Medicon Village i Lund.

Emily Binks

BibbInstruments i Lund börjar leverera sitt första biopsiinstrument, EndoDrill, till sjukhus i Sverige. Order har lagts redan tidigare men först […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.