måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LU Holding investerar i åderbråcksbehandling

I bolaget MedVasc har Lundaforskaren Michael Åkesson placerat rättigheterna till ett medicintekniskt instrument som ska göra laserbehandling av åderbråck mindre smärtsam. Nu går affärsutvecklaren Jörgen Gustafsson in som vd och delägare tillsammans med universitetets såddfinansieringsbolag LU Holding.

Michael Åkessons instrument är ett komplement till laserfiber som redan används för att bränna ihop kärlen, och ger lokalbedövning inifrån kärlet. Det gör bedövningen effektivare och minskar behovet av nålstick utifrån.

I dag finns en prototyp på plats, men tekniken har inte provats i några kliniska försök, uppger Christine Widstrand från LU Holding. Att lägga en plan för detta blir nya vd:n Jörgen Gustafssons första uppgift, jämte att säkra ytterligare kapital för att bekosta studierna.

Jörgen Gustafsson har en bakgrund från AstraZeneca och som vd för Lundabolaget Respiratorius men har de senaste åren arbetat som affärsutvecklare på Innovation Skåne. I samband med emissionen tar Christine Widstrand plats i MedWascs styrelse.

Utöver MedWasc går LU Holding även in i Mireca Medicines, en avknoppning från ett internationellt forskningsprojekt kring ärftliga ögonsjukdomar där Lundaforskaren Per Ekström varit engagerad. Bolaget är baserat i tyska Tübingen, som även var projektets hemvist.

– Därför kommer vi inte vara lika aktiva i det bolaget, säger Christine Widstrand till Rapidus.

Som Rapidus tidigare rapporterat har 2017 inneburit en rejält mycket högre aktivitet än vanligt för LU Holding. Såddfinansieringsbolaget har hittills i år adderat sju nya forskningsavknoppningar till portföljen med ytterligare ett par investeringar på gång, uppger Christine Widstrand. Totalt har LU Holding i dag ägarandelar i 49 bolag.

Erik Olausson

I bolaget MedVasc har Lundaforskaren Michael Åkesson placerat rättigheterna till ett medicintekniskt instrument som ska göra laserbehandling av åderbråck mindre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.