tisdag 16 april 2024

inloggad som

LU Holding investerar i åderbråcksbehandling

I bolaget MedVasc har Lundaforskaren Michael Åkesson placerat rättigheterna till ett medicintekniskt instrument som ska göra laserbehandling av åderbråck mindre smärtsam. Nu går affärsutvecklaren Jörgen Gustafsson in som vd och delägare tillsammans med universitetets såddfinansieringsbolag LU Holding.

Michael Åkessons instrument är ett komplement till laserfiber som redan används för att bränna ihop kärlen, och ger lokalbedövning inifrån kärlet. Det gör bedövningen effektivare och minskar behovet av nålstick utifrån.

I dag finns en prototyp på plats, men tekniken har inte provats i några kliniska försök, uppger Christine Widstrand från LU Holding. Att lägga en plan för detta blir nya vd:n Jörgen Gustafssons första uppgift, jämte att säkra ytterligare kapital för att bekosta studierna.

Jörgen Gustafsson har en bakgrund från AstraZeneca och som vd för Lundabolaget Respiratorius men har de senaste åren arbetat som affärsutvecklare på Innovation Skåne. I samband med emissionen tar Christine Widstrand plats i MedWascs styrelse.

Utöver MedWasc går LU Holding även in i Mireca Medicines, en avknoppning från ett internationellt forskningsprojekt kring ärftliga ögonsjukdomar där Lundaforskaren Per Ekström varit engagerad. Bolaget är baserat i tyska Tübingen, som även var projektets hemvist.

– Därför kommer vi inte vara lika aktiva i det bolaget, säger Christine Widstrand till Rapidus.

Som Rapidus tidigare rapporterat har 2017 inneburit en rejält mycket högre aktivitet än vanligt för LU Holding. Såddfinansieringsbolaget har hittills i år adderat sju nya forskningsavknoppningar till portföljen med ytterligare ett par investeringar på gång, uppger Christine Widstrand. Totalt har LU Holding i dag ägarandelar i 49 bolag.

Erik Olausson

I bolaget MedVasc har Lundaforskaren Michael Åkesson placerat rättigheterna till ett medicintekniskt instrument som ska göra laserbehandling av åderbråck mindre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.