fredag 26 juli 2024

inloggad som

LU Holding investerar i åderbråcksbehandling

I bolaget MedVasc har Lundaforskaren Michael Åkesson placerat rättigheterna till ett medicintekniskt instrument som ska göra laserbehandling av åderbråck mindre smärtsam. Nu går affärsutvecklaren Jörgen Gustafsson in som vd och delägare tillsammans med universitetets såddfinansieringsbolag LU Holding.

Michael Åkessons instrument är ett komplement till laserfiber som redan används för att bränna ihop kärlen, och ger lokalbedövning inifrån kärlet. Det gör bedövningen effektivare och minskar behovet av nålstick utifrån.

I dag finns en prototyp på plats, men tekniken har inte provats i några kliniska försök, uppger Christine Widstrand från LU Holding. Att lägga en plan för detta blir nya vd:n Jörgen Gustafssons första uppgift, jämte att säkra ytterligare kapital för att bekosta studierna.

Jörgen Gustafsson har en bakgrund från AstraZeneca och som vd för Lundabolaget Respiratorius men har de senaste åren arbetat som affärsutvecklare på Innovation Skåne. I samband med emissionen tar Christine Widstrand plats i MedWascs styrelse.

Utöver MedWasc går LU Holding även in i Mireca Medicines, en avknoppning från ett internationellt forskningsprojekt kring ärftliga ögonsjukdomar där Lundaforskaren Per Ekström varit engagerad. Bolaget är baserat i tyska Tübingen, som även var projektets hemvist.

– Därför kommer vi inte vara lika aktiva i det bolaget, säger Christine Widstrand till Rapidus.

Som Rapidus tidigare rapporterat har 2017 inneburit en rejält mycket högre aktivitet än vanligt för LU Holding. Såddfinansieringsbolaget har hittills i år adderat sju nya forskningsavknoppningar till portföljen med ytterligare ett par investeringar på gång, uppger Christine Widstrand. Totalt har LU Holding i dag ägarandelar i 49 bolag.

Erik Olausson

I bolaget MedVasc har Lundaforskaren Michael Åkesson placerat rättigheterna till ett medicintekniskt instrument som ska göra laserbehandling av åderbråck mindre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.