torsdag 21 november 2024

inloggad som

Antidiabetic Food Center läggs ner – trots protester från Region Skåne

Det hyllade forskningscentret Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet ser ut att gå i graven, åtminstone i nuvarande form. Något som får skarp kritik av Region Skåne, som satsat 35 miljoner kronor i verksamheten.

– Ett slöseri med resurser, säger regionens forskningschef Hannie Lundgren till Rapidus.

Antidiabetic Food Center, AFC, är sedan 2007 ett Sveriges 17 VINN Excellence Center – forskningsmiljöer som delfinansieras av Vinnova och pekats ut som internationellt konkurrenskraftiga. Blodsockerutjämning, tarmflorans påverkan på ämnesomsättningen, mat som förebygger inflammationer och matens påverkan på den kognitiva förmågan är områden som sysselsätter AFC:s cirka 35 forskare. Bland det tiotal uppstartsbolag som baseras på forskningsresultaten kan nämnas Carbiotix, Speximo och DoubleGood.

Nu hotas AFC till följd av ett universitetsövergripande beslut. AFC leds från Center för preventiv livsmedelsforskning – en fristående verksamhet som måste inordnas under en fakultet för att få fortsatta anslag. Men med en budget i obalans har centret misslyckats med att få någon fakultet på kroken och hotas av nedläggning vid årsskiftet. Därmed har centrets forskare inte heller kunnat söka fortsättning för AFC, som dominerar verksamheten.

– Det nuvarande projektperioden för AFC är slut vid årsskiftet och för att få medel för en ny femårsperiod från Vinnova krävdes medfinansiering från universitetet, vilket vi inte kunnat få, säger Maria Johansson, biträdande centrumföreståndare för AFC.

Förutom Vinnova är det universitet, näringslivet och Region Skåne som står för AFC:s årliga budget på 21 miljoner kronor. AFC:s ordförande är Region Skånes forskningschef Hannie Lundgren.

– Vi tycker att det här är oerhört ledsamt. Region Skåne har lagt ner mycket pengar på AFC genom åren. Verksamheten ligger helt i linje med vår life science-strategi och har fungerat fantastiskt bra, säger hon, och hänvisar till strålande betyg i en internationell utvärdering 2015.

– Att lägga ner AFC när det är dags att skörda frukterna tycker vi inom regionen är ett slöseri med resurser. Men vi kan inte lägga oss i universitetets interna organisation.

Enligt LU:s vicerektor Bo Ahrén är frågan dock inte död.

– Vi lägger ned mycket resurser på att hitta den bästa lösningen och jobbar för att föra forskarna till en fakultet, troligen på LTH, säger han till Rapidus.

Men Maria Johansson på AFC är orolig för att lösningen inte kommer att involvera hela gruppen.

– Det handlar nog mest om de personer som har forskningsmedel, och eftersom vi under en längre tid har varit förhindrade att söka så är det få som har det. Därmed blir svårt att bedriva forskning i den anda vi har gjort hittills.

Elin Andersson Rosenstock

Det hyllade forskningscentret Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet ser ut att gå i graven, åtminstone i nuvarande form. Något […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.