torsdag 21 november 2024

inloggad som

Anolytech tar in fem miljoner kronor

Ystadsbaserade Anolytech förstärker kassan med fem miljoner kronor från ägarna. Pengarna ska hålla bolaget under armarna tills det når lönsamhet.

Anolytech har utvecklat utrustning för produktion av en klorlösning, så kallad underklorsyrlighet, för att desinficera dricksvattnet i djurstallar, där bakterier från djuren annars kan sprida sig i ledningsnätet och orsaka sjukdomar hos djuren. Metoden bygger på elektrolys, där de enda insatsvarorna är vatten, vanligt salt och elektricitet.

Bolaget grundades 2009 och hade inledningsvis en affärsmodell där kunden köpte utrustningen – en stor investering för den enskilda lantbrukaren. Sedan InnovumInvest och Almi Invest Syd klev in som delägare för ett par år sedan stöptes modellen om till att lantbrukaren i stället får hyra utrustningen.

– Affärsmodellen håller i allt väsentligt, men tekniken är ny och bönder är ett konservativt kundsegment. Expansionen tar längre tid än vi trott och därför måste vi tillföra mer kapital än vi initialt hade räknat med för att komma i mål, säger Mattias Gadd, vd för både Anolytech och InnovumInvest.

Drygt 250 av företagets utrustningar finns utplacerade på gårdar i Sverige. Ytterligare ett 60-tal finns i Norge, Danmark och Tyskland. Men enligt ett färskt strategiskt beslut avvaktar bolaget med fortsatt internationell expansion för att fortsätta lägga fokus på Sverige.

– Vi tror att vi kan öka med cirka 200 kunder här inom ett och ett halvt år, då vi även räknar med att närma oss lönsamhet, säger Mattias Gadd.

Det senaste kapitaltillskottet på knappt fem miljoner kronor kommer främst från InnovumInvest och Almi Invest Syd. Nyemissionen som skedde vid årsskiftet innebär att de ursprungliga ägarnas andel späds ut. InnovumInvest och Almi Invest Syd äger nu cirka två tredjedelar av bolaget.

Den tidigare styrelseordföranden, Torbjörn Arvidsson, som även är delägare i InnovumInvest, har avgått och ersatts i rollen av Mattias Gadd.

Anolytech gjorde senaste räkenskapsåret, 2016, en förlust på cirka fem miljoner kronor.

Elin Andersson Rosenstock

Ystadsbaserade Anolytech förstärker kassan med fem miljoner kronor från ägarna. Pengarna ska hålla bolaget under armarna tills det når lönsamhet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.