Ystadsbaserade Anolytech förstärker kassan med fem miljoner kronor från ägarna. Pengarna ska hålla bolaget under armarna tills det når lönsamhet.
Anolytech har utvecklat utrustning för produktion av en klorlösning, så kallad underklorsyrlighet, för att desinficera dricksvattnet i djurstallar, där bakterier från djuren annars kan sprida sig i ledningsnätet och orsaka sjukdomar hos djuren. Metoden bygger på elektrolys, där de enda insatsvarorna är vatten, vanligt salt och elektricitet.
Bolaget grundades 2009 och hade inledningsvis en affärsmodell där kunden köpte utrustningen – en stor investering för den enskilda lantbrukaren. Sedan InnovumInvest och Almi Invest Syd klev in som delägare för ett par år sedan stöptes modellen om till att lantbrukaren i stället får hyra utrustningen.
– Affärsmodellen håller i allt väsentligt, men tekniken är ny och bönder är ett konservativt kundsegment. Expansionen tar längre tid än vi trott och därför måste vi tillföra mer kapital än vi initialt hade räknat med för att komma i mål, säger Mattias Gadd, vd för både Anolytech och InnovumInvest.
Drygt 250 av företagets utrustningar finns utplacerade på gårdar i Sverige. Ytterligare ett 60-tal finns i Norge, Danmark och Tyskland. Men enligt ett färskt strategiskt beslut avvaktar bolaget med fortsatt internationell expansion för att fortsätta lägga fokus på Sverige.
– Vi tror att vi kan öka med cirka 200 kunder här inom ett och ett halvt år, då vi även räknar med att närma oss lönsamhet, säger Mattias Gadd.
Det senaste kapitaltillskottet på knappt fem miljoner kronor kommer främst från InnovumInvest och Almi Invest Syd. Nyemissionen som skedde vid årsskiftet innebär att de ursprungliga ägarnas andel späds ut. InnovumInvest och Almi Invest Syd äger nu cirka två tredjedelar av bolaget.
Den tidigare styrelseordföranden, Torbjörn Arvidsson, som även är delägare i InnovumInvest, har avgått och ersatts i rollen av Mattias Gadd.
Anolytech gjorde senaste räkenskapsåret, 2016, en förlust på cirka fem miljoner kronor.
Elin Andersson Rosenstock