fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Drönarbolag backas upp av LU Innovation

Inkubatorföretaget Vultus på Ideon, som utvecklar drönartjänster för jordbruket, har nyligen backats upp med sammanlagt 450.000 kronor från LU Innovation, Almi och Tillväxtverket.

Att utifrån drönarbilder analysera åkrars behov av kväve och bekämpningsmedel är vanligt i USA, men relativt outvecklat i Sverige. Lundabolaget Vultus, som startades förra året av William Håkansson och Robert Schmitt, fotograferar åkrarna från ovan och låter sedan ett dataprogram bearbeta bildinformationen. Den blir sedan till styrfiler som sätts in i traktorn  – som därmed kan sprida ut gödningsmedel just där det behövs och ingen annanstans. En handfull lantbruk har använt sig av tjänsten hittills.

Parallellt håller bolaget på att utveckla en mjukvara för att upptäcka ogräs och sjukdomar, programmet ska valideras i sommar med plan att börja användas 2018.

– Det handlar om en maskininlärningsprocess, som alltså utvecklas och blir kraftfullare ju mer man använder den, säger Robert Schmitt.

19 och 21 år unga är grundarna Robert Schmitt och William Håkansson ovanligt unga för att vara entreprenörer på Ideon Innovation. Båda saknar akademisk examen.

Det har inte hindrat dem från att imponera på offentliga finansiärer med sitt affärsprojekt. Strax före jul stod det klart att LU Innovation stödjer projektet med 150.000 kronor. Almi har beviljat ett lån på 250.000 kronor. Samtidigt vann bolaget förstapriset på 50.000 kronor i tävlingen International Growth Award, anordnad av Tillväxtverket.

– Pengarna kommer att användas till mjukvaruutveckling och utrustning, säger Robert Schmitt.

Förutom grundarna ingår utvecklaren Måns Jarleskog i bolaget.

Elin Andersson Rosenstock

Inkubatorföretaget Vultus på Ideon, som utvecklar drönartjänster för jordbruket, har nyligen backats upp med sammanlagt 450.000 kronor från LU Innovation, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.