onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Aventure satsar på kontrastmedel för tarmpatienter

Forskningen har pågått i det tysta i tio år. Nu är en ny innovation från Aventure-sfären på väg att kommersialiseras, ett livsmedelsbaserat kontrastmedel för tarmpatienter.

Efter havredrycken Oatly, blodsockerutjämnande bordsvatten och kolesterolsänkande havrekli går Ideonbaserade Aventure in i läkemedelsbranschen. I dotterbolaget Lument utvecklas ett nytt sorts kontrastmedel, som ska ge tydliga röntgenbilder av buken och tarmarna. Problemet med befintliga preparat är att de smakar ohyggligt illa.

För cirka tio år sedan fick röntgenläkarna Thomas Fork och Ingvar Adnerhill idén om att använda ett havrebaserat preparat i stället. De knöt kontakt med Oatly-grundaren Rickard Öste och bildade det gemensamma bolaget Lument. Nu förbereds en klinisk fas II-studie av ett livsmedelsbaserat kontrastmedel. Vd Olof Böök vill inte gå in på vilka ingredienserna är, då patentprocessen fortfarande pågår.

– Det är en drickbar produkt tillverkad av livsmedelsgodkända ämnen. Basingrediensen är inte havre, även om det var idén från början, säger han.

Preparatet kan liknas vid ett skum. Poängen är att det effektivt fyller tarmen med luft, och till skillnad mot befintliga preparat inte kräver att patienten först använder laxermedel. I höstas testades medlet på 25 friska patienter på SUS i Malmö. Olof Böök pekar på att tre procent av befolkningen i utvecklade länder kallas till den här typen av bukundersökningar varje år.

– Därför anser vi att det finns en bra volym för produkten. Hotet är om dagens datortomografi skulle ersättas av MR-teknik, men det är fortfarande mycket dyrare och tar längre tid, så det tror vi inte, säger han.

Då ingredienserna redan är livsmedelsgodkända krävs inga toxikologiska studier. Olof Böök tror därför att kontrastmedlet kan finnas på marknaden redan 2019.

Lument planerar att ta in externt kapital under 2017, inte minst för att bredda kompetensen, uppger Olof Böök. Bolaget ägs i dag till 70 procent av Aventure och till cirka 20 procent av Thomas Fork och Ingvar Adnerhill. Resterande aktier ägs av personal inom Aventure.

Elin Andersson

Forskningen har pågått i det tysta i tio år. Nu är en ny innovation från Aventure-sfären på väg att kommersialiseras, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.