onsdag 6 december 2023

inloggad som

Aventure satsar på kontrastmedel för tarmpatienter

Forskningen har pågått i det tysta i tio år. Nu är en ny innovation från Aventure-sfären på väg att kommersialiseras, ett livsmedelsbaserat kontrastmedel för tarmpatienter.

Efter havredrycken Oatly, blodsockerutjämnande bordsvatten och kolesterolsänkande havrekli går Ideonbaserade Aventure in i läkemedelsbranschen. I dotterbolaget Lument utvecklas ett nytt sorts kontrastmedel, som ska ge tydliga röntgenbilder av buken och tarmarna. Problemet med befintliga preparat är att de smakar ohyggligt illa.

För cirka tio år sedan fick röntgenläkarna Thomas Fork och Ingvar Adnerhill idén om att använda ett havrebaserat preparat i stället. De knöt kontakt med Oatly-grundaren Rickard Öste och bildade det gemensamma bolaget Lument. Nu förbereds en klinisk fas II-studie av ett livsmedelsbaserat kontrastmedel. Vd Olof Böök vill inte gå in på vilka ingredienserna är, då patentprocessen fortfarande pågår.

– Det är en drickbar produkt tillverkad av livsmedelsgodkända ämnen. Basingrediensen är inte havre, även om det var idén från början, säger han.

Preparatet kan liknas vid ett skum. Poängen är att det effektivt fyller tarmen med luft, och till skillnad mot befintliga preparat inte kräver att patienten först använder laxermedel. I höstas testades medlet på 25 friska patienter på SUS i Malmö. Olof Böök pekar på att tre procent av befolkningen i utvecklade länder kallas till den här typen av bukundersökningar varje år.

– Därför anser vi att det finns en bra volym för produkten. Hotet är om dagens datortomografi skulle ersättas av MR-teknik, men det är fortfarande mycket dyrare och tar längre tid, så det tror vi inte, säger han.

Då ingredienserna redan är livsmedelsgodkända krävs inga toxikologiska studier. Olof Böök tror därför att kontrastmedlet kan finnas på marknaden redan 2019.

Lument planerar att ta in externt kapital under 2017, inte minst för att bredda kompetensen, uppger Olof Böök. Bolaget ägs i dag till 70 procent av Aventure och till cirka 20 procent av Thomas Fork och Ingvar Adnerhill. Resterande aktier ägs av personal inom Aventure.

Elin Andersson

Forskningen har pågått i det tysta i tio år. Nu är en ny innovation från Aventure-sfären på väg att kommersialiseras, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad