fredag 26 juli 2024

inloggad som

Miljarderna från Canon börjar rulla – men än har vi bara sett början

Anders HaskelKort sagt: Delar av de miljarder som kom in på de tidigare ägarnas konton efter försäljningen av Axis till japanska Canon börjar nu komma till nytta i andra företag. Den tydligaste strategin finns hos Martin Gren som klivit fram bland de största ägarna i flera börsnoterade företag.

Av Anders Haskel, gästskribent

Rapidus har i veckan kartlagt investeringsverksamheten hos de två skånska tidigare huvudägarna i Axis. Sett till antalet investeringar är aktiviteten hög. I förhållande till de miljarder som ramlade in på ägarnas konton efter budet från Canon handlar det däremot om förhållandevis små belopp. Det finns av allt att döma fortfarande ett mycket stort kapital kvar att sätta i arbete.

Tillsammans ägde LMK Industri och Grenspecialisten ungefär av fjärdedel av Axis, vilket gav närmare sex miljarder kronor vid försäljningen. En del av dessa pengar börjar nu dyka upp i en rad bolag, ofta med kopplingar till teknik och life science.

Tydligast med sin strategi är Martin Gren, ägare till Grenspecialisten och en av dem som var med och grundade Axis på 1980-talet. I en intervju med Rapidus målar han upp strategin, att hitta lönsamma bolag som kommit en bit på vägen och gärna omsätter över 100 miljoner kronor. Han vill gärna äga 5-10 procent.

Strategin har hittills utmynnat i att Martin Gren tillhör de största ägarna i en handfull noterade företag. Några exempel är IT-bolagen Formpipe och Proact samt medicinteknikföretaget Boule Diagnostics. Det senare är för övrigt en av kursraketerna på Stockholmsbörsen hittills i år.

Men allt har inte hamnat på börsen. Martin Gren bidrar även till att ge nya företag chansen att växa fram genom investeringar i riskkapitalbolaget Zobito med kopplingar till den tidigare ledningen i Qlik samt Fast Track Capital som är ett initiativ kopplat till Malmö Stads företagsinkubator Minc. I den senare typen av investeringar är det inte bara pengarna som har betydelse. Genom sin närvaro bidrar aktörer som Grenspecialisten till att locka in även mindre investerare i projektet.

Med ägandet följer ett ansvar. Det gäller framför allt i noterade bolag med en bred ägarkrets där det också krävs en viss öppenhet från huvudägarna. De största ägarna måste ta ett ansvar för att rätt personer ingår i styrelsen och som storägare blir det ofta aktuellt att ta ställning till viktigare strategiska frågor.

Det betyder att det rent praktiskt innebär svårigheter att äga stora andelar i mer än ett begränsat antal noterade bolag. Ytterligare några innehav kommer säkert att dyka upp i Grenspecialistens portfölj men sedan är arbetsdagen förmodligen fylld för Martin Gren, som för övrigt fortfarande jobbar kvar på Axis, och de medarbetare som han har anställt.

Det är mindre tydligt hur den del av Axispengarna som hamnade hos LMK kommer att användas. Bolaget har visserligen presenterat en rad investeringar i framför allt mindre teknik- och life science-bolag, men det finns ytterst lite information kring hur strategin framåt ser ut.

En förklaring är ägarsituationen där moderbolaget LMK Industri ägs av Therese Karlssons dödsbo. Therese Karlsson var gift med Axisgrundaren Mikael Karlsson som gick bort 2005. Investeringsverksamheten leds av Peter Ragnarsson som tidigare varit vd i Axis.

Cykelhjälmsföretaget Hövding är nog det mest kända bolaget där LMK finns med i ägarförteckningen. I övrigt handlar det i hög grad om företag som få personer känner till.

Att det förekommer ett nära samarbete mellan Martin Gren och LMK är dessutom tydligt då de båda ägarnamnen ofta dyker upp tillsammans. Det gäller bland annat i samband med olika emissionsgarantier. Att vara med och säkerställa att en nyemission går att genomföra kan vara en lönsam verksamhet för kapitalstarka aktörer. Det krävs dock en god analysförmåga eftersom garantin kan bli kostsam i de fall där garanten tvingas gå in och täcka upp en emission som inte blir fulltecknad.

En och annan mindre lyckad investering kan dock de tidigare Axisägarna leva med. Det finns fortfarande mycket gott om hö i ladorna.

Kort sagt: Delar av de miljarder som kom in på de tidigare ägarnas konton efter försäljningen av Axis till japanska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.