fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Min investeringsverksamhet har vuxit betydligt”

Axis-grundaren Martin Gren fick in 2,4 miljarder kronor när han sålde sitt innehav till japanska teknikjätten Canon förra våren. Sedan dess har han hans investeringsverksamhet vuxit. Både genom ökade innehav i befintligt ägande, men även genom nya investeringar som Edgeware och Boule Diagnostics.

Martin Gren”Ja, min investeringsverksamhet har ju vuxit betydligt. Men mitt fokus är nu, precis som tidigare, på Axis. Jag har byggt upp ett investment office där jag har tre anställda som sköter mina affärer så att jag kan lägga min tid på Axis. Jens Ismunden är investeringschef där”, skriver Martin Gren i ett mejl till Rapidus.

Under tiden efter köpet har Martin Gren ökat sitt innehav i bland annat Stockholmsbaserade Formpipe och noterade IT- bolaget Proact, baserat i Kista men med kontor i Lund. Senaste investeringen gjordes i teknikbolaget Edgeware. Förra hösten köpte han 80 procent av nystartade MW Asset Management samt investerade i noterade Boule Diagnostics, båda nya innehav.

”Jag är också en av de största ägarna I Cellavision sedan länge, det var så jag fick upp ögonen för Boule”, skriver Martin Gren till Rapidus.

Martin Gren och LMK gick med i Camurus listningsemission på totalt en halv miljard när bolaget gick till börsen förra hösten. Innan dess sköt bägge aktörerna till pengar när Malmöbaserade Zobito stängde en fond med 25 miljoner euro i kassan.

”Jag har gett mitt team i uppgift att hitta bolag som nått en stabil nivå, med en omsättning över 100 miljoner kronor, växande under lönsamhet och helst med god företagskultur. Här vill jag att vi ska ha en post om 5-10 procent som vi kan vara långsiktiga i. Gärna noterat eftersom då har man transparens och vet att man kan lita på siffrorna”, skriver Martin Gren.

Han är sedan tidigare även delägare i Vitec och Agellis Group samt sitter i styrelsen för Stockholmsbaserade teknikbolaget Tobii.

Martin Gren gick via sitt företag Grenspecialisten nyligen med i en nystartad fond tillsammans med bland annat Hampus Jacobsson och Magnus Wide. Tibia Konsult, Grenspecialisten och tio affärsänglar står bakom Fast Track Capital som riktar sig mot bolag som antagits till acceleratorn Fast Track Malmö.

Klicka här för att se hela listan över Martin Grens investeringar efter Canons köp av Axis.

Emily Binks

Axis-grundaren Martin Gren fick in 2,4 miljarder kronor när han sålde sitt innehav till japanska teknikjätten Canon förra våren. Sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.