Efter mer än 40 investerade miljoner har Malmöbolaget Wattguard hamnat i en ekonomisk kris. Tidigare kapitaltillskott som skulle använts för en utlandssatsning har gått till att rädda bolaget. Nu har statliga Almi gått till både Kronofogden och tingsrätten för att kräva tillbaka ett lån på 1,4 miljoner. Ledningen räknar dock med att en nära förestående affär ska säkra framtiden.
Wattguards teknik är gjord för industrier, köpcentrum, sporthallar och andra platser med stark belysning. Med en kopplingsenhet som installeras före den befintliga elcentralen sänks spänningen samtidigt som verkningsgraden ökas i förhållande till den energi som går åt för att driva belysningen. Resultatet blir att elförbrukningen kan minskas med så mycket som 40 procent, enligt bolaget.
– Vi valde från början att sälja produkten själva, men elpriserna har sjunkit med 80 procent sedan vi startade. Det var som ett nackskott. Nu har vi lagt om vår strategi helt och säljer licenser och rättigheter för att sälja vår produkt istället för att ha egna marknadskontor, säger vd Mats Karlsson till Rapidus.
Wattguard har genom åren tagit in över 40 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla tekniken och har bland annat fått stöd från statliga Energimyndigheten. Förra året var planen att satsa utomlands, istället fick alla säljare i den nordiska verksamheten sägas upp. Som mest har bolaget haft uppåt 20 anställda, i dag finns 9 kvar.
– En förutsättning för att kunna överleva var att byta strategi. Nu förhandlar vi med fyra länder om licensförsäljning och Portugal, som varit vår testmarknad utanför Norden, blir vår enda hemmamarknad med egen försäljning mot kund. Vi har verkligen lagt ner hela vår själ för att lyckas med denna turn around, säger Mats Karlsson.
Han uppger att Wattguard ligger i slutförhandling av en licensaffär som blir den första enligt nya strategin och kan säkra bolagets ekonomi flera år framåt.
– Vi räknar med att denna affär är klar innan jul, säger han.
I senaste bokslutet, från 2014, landade Wattguards nettoomsättning på 6,4 miljoner kronor, med -17,5 miljoner i resultat. Största ägare är uppfinnarna genom det ungerska bolaget Gradix, följt av den danska kapitalfonden Arta. Tredje största ägare är Mats Karlsson med drygt 10 procent, därefter följer 20 småägare.
Almi har skickat in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt för att få tillbaka de utlånade pengarna från Wattguard men avböjer att närmare kommentera situationen. Wattguard uppger å sin sida att pengarna ska betalas tillbaka.
Jennie Lorentsson