torsdag 21 november 2024

inloggad som

Malmöbaserade Wattguard i akut kris – Almi kräver miljonbelopp

Efter mer än 40 investerade miljoner har Malmöbolaget Wattguard hamnat i en ekonomisk kris. Tidigare kapitaltillskott som skulle använts för en utlandssatsning har gått till att rädda bolaget. Nu har statliga Almi gått till både Kronofogden och tingsrätten för att kräva tillbaka ett lån på 1,4 miljoner. Ledningen räknar dock med att en nära förestående affär ska säkra framtiden.

Wattguards teknik är gjord för industrier, köpcentrum, sporthallar och andra platser med stark belysning. Med en kopplingsenhet som installeras före den befintliga elcentralen sänks spänningen samtidigt som verkningsgraden ökas i förhållande till den energi som går åt för att driva belysningen. Resultatet blir att elförbrukningen kan minskas med så mycket som 40 procent, enligt bolaget.

mats_karlsson– Vi valde från början att sälja produkten själva, men elpriserna har sjunkit med 80 procent sedan vi startade. Det var som ett nackskott. Nu har vi lagt om vår strategi helt och säljer licenser och rättigheter för att sälja vår produkt istället för att ha egna marknadskontor, säger vd Mats Karlsson till Rapidus.

Wattguard har genom åren tagit in över 40 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla tekniken och har bland annat fått stöd från statliga Energimyndigheten. Förra året var planen att satsa utomlands, istället fick alla säljare i den nordiska verksamheten sägas upp. Som mest har bolaget haft uppåt 20 anställda, i dag finns 9 kvar.

– En förutsättning för att kunna överleva var att byta strategi. Nu förhandlar vi med fyra länder om licensförsäljning och Portugal, som varit vår testmarknad utanför Norden, blir vår enda hemmamarknad med egen försäljning mot kund. Vi har verkligen lagt ner hela vår själ för att lyckas med denna turn around, säger Mats Karlsson.

Han uppger att Wattguard ligger i slutförhandling av en licensaffär som blir den första enligt nya strategin och kan säkra bolagets ekonomi flera år framåt.

– Vi räknar med att denna affär är klar innan jul, säger han.

I senaste bokslutet, från 2014, landade Wattguards nettoomsättning på 6,4 miljoner kronor, med -17,5 miljoner i resultat. Största ägare är uppfinnarna genom det ungerska bolaget Gradix, följt av den danska kapitalfonden Arta. Tredje största ägare är Mats Karlsson med drygt 10 procent, därefter följer 20 småägare.

Almi har skickat in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt för att få tillbaka de utlånade pengarna från Wattguard men avböjer att närmare kommentera situationen. Wattguard uppger å sin sida att pengarna ska betalas tillbaka.

Jennie Lorentsson

Efter mer än 40 investerade miljoner har Malmöbolaget Wattguard hamnat i en ekonomisk kris. Tidigare kapitaltillskott som skulle använts för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.