fredag 3 maj 2024

inloggad som

Växande Red Glead breddar teknikportföljen

Kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery i Lund ökar sin försäljning för femte året i rad. Årets omsättning förväntas landa på 17 miljoner kronor, en ökning från 12 respektive 7 miljoner de tidigare två åren, uppger vice vd Martina Kvist Reimer.

Red Glead Discovery har vuxit varje år sedan 2011 då det bildades av sju före detta AstraZeneca-forskare. Bolaget fokuserar på den allra tidigaste läkemedelsutvecklingen och sysselsätter 22 personer, varav 8 har anställts i år. Dessutom planerar företaget rekrytera ett par nya personer. Förra året dubblades nästan omsättningen. Då fick bolaget in en stor kund, ett amerikanskt bioteknikföretag.

Nu breddar Red Glead Discovery sin verksamhet med en ny teknik där mindre molekyler, än vad som är möjligt med andra metoder, kan identifieras och byggas ut kemiskt så att de anpassas för att bli möjliga läkemedelskandidater.

– Företaget har mognat och därför lämnade vi i våras inkubatorn Smile, men vi finns fortfarande kvar på Medicon Village i Lund, säger Martina Kvist Reimer till Rapidus.

Red Glead Discovery har två pågående samarbeten med Saromics Biostructures. Det ena kring muskelsjukdomen MDC1A i Merozyne Therapeutics, tidigare MD-Pharma. Det andra är ett cancerprojekt kring proteiner som är involverade i epigenetiska processer.

– Vi hoppas kunna knoppa av cancerprojektet till ett separat bolag inom ett år, säger Martina Kvist Reimer.

Tidigare har Red Glead Discovery knoppat av Apoglyx som fokuserar på diabetesläkemedel.

Elisabet Ottosson

Kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery i Lund ökar sin försäljning för femte året i rad. Årets omsättning förväntas landa på 17 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.