lördag 15 juni 2024

inloggad som

Växande Red Glead breddar teknikportföljen

Kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery i Lund ökar sin försäljning för femte året i rad. Årets omsättning förväntas landa på 17 miljoner kronor, en ökning från 12 respektive 7 miljoner de tidigare två åren, uppger vice vd Martina Kvist Reimer.

Red Glead Discovery har vuxit varje år sedan 2011 då det bildades av sju före detta AstraZeneca-forskare. Bolaget fokuserar på den allra tidigaste läkemedelsutvecklingen och sysselsätter 22 personer, varav 8 har anställts i år. Dessutom planerar företaget rekrytera ett par nya personer. Förra året dubblades nästan omsättningen. Då fick bolaget in en stor kund, ett amerikanskt bioteknikföretag.

Nu breddar Red Glead Discovery sin verksamhet med en ny teknik där mindre molekyler, än vad som är möjligt med andra metoder, kan identifieras och byggas ut kemiskt så att de anpassas för att bli möjliga läkemedelskandidater.

– Företaget har mognat och därför lämnade vi i våras inkubatorn Smile, men vi finns fortfarande kvar på Medicon Village i Lund, säger Martina Kvist Reimer till Rapidus.

Red Glead Discovery har två pågående samarbeten med Saromics Biostructures. Det ena kring muskelsjukdomen MDC1A i Merozyne Therapeutics, tidigare MD-Pharma. Det andra är ett cancerprojekt kring proteiner som är involverade i epigenetiska processer.

– Vi hoppas kunna knoppa av cancerprojektet till ett separat bolag inom ett år, säger Martina Kvist Reimer.

Tidigare har Red Glead Discovery knoppat av Apoglyx som fokuserar på diabetesläkemedel.

Elisabet Ottosson

Kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery i Lund ökar sin försäljning för femte året i rad. Årets omsättning förväntas landa på 17 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Amniotics köps upp

  Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.